Nehéz lesz nacionalizmussal etetni a társadalmat

Németh Péter 2018. november 23. 12:56 2018. nov. 23. 12:56

Balog S. Éva, a Yale egyetem egykori dékánja, a Hungarian Spectrum elnevezésű blog szerzője tulajdonosa szerint még Orbán Viktor sem tudja kifundálni, hogy Trump mit csinál, vagy mit fog csinálni. Úgy látja: Orbán számításai a szélsőjobb előretörésével kapcsolatban nem fognak bejönni, ezzel együtt a magyar ellenzék gyászosan fog szerepelni az EP-választásokon. Azt a monstrumot, amit a magyar miniszterelnök összetákolt szerinte szinte lehetetlen demokratikus úton eltávolítani.

Túl a félidőn, a választások azt mutatták, hogy Amerika még mindig nem tért észre, vajon miért?

- Ebben nem értünk egyet. Ugyan Trump óriási győzelemként próbálta eladni a választási eredményeket, ez már az első percekben sem volt igaz és ahogy múlott az idő egyre kevésbé volt az. Egyre fogyott a republikánusok száma, mégpedig olyan körzetekben, ahol 30-40 éve nem volt más, mint republikánus képviselő. Bizonyos körzetekben még mindig számlálják a szavazatokat és így könnyen előfordulhat, hogy a Demokrata Pártnak komoly többsége lesz a képviselőházban. A jelen pillanatban 39-nél tartunk, de lehet még 40 is belőle. Ami a szenátust illeti, arról mindenki tudta, hogy kemény dió lesz, mert a demokratáknak 26 mandátumot kellett megvédeniük, míg a republikánusoknak mindössze kilencet. A szenátusi végeredményeket még mindig nem ismerjük, mert Mississippiben kétfordulós választási rendszer van és csak kedden tudjuk meg a végső számokat. Egyáltalán nem lehetetlen, hogy a demokrata jelölt fog nyerni, mivel első forduló nagyon szoros volt. Ebben az esetben, a republikánusok mindössze egyetlen extra mandátumot szereztek, míg elveszítettek 39 mandátumot vagy talán még többet a képviselőházban. Ehhez még csak azt szeretném hozzátenni, hogy republikánus szenátorokra mindössze kb. 34 millióan (39.8%) szavaztak, míg a demokratákra 49.5 millióan (58.0%).

- Trump kiszámíthatatlanságát akarta Orbán kiszámítani. Mennyiben sikerült ez neki?

- Erre nehéz válaszolni, mert a magyar külügyminisztérium vezetőinek kijelentéseinek igazságtartalma erősen megkérdőjelezhető. A minap például Magyar Levente, a KKM államtitkára arról beszélt, hogy Donald Trump elnökségével komoly fordulat tapasztalható az amerikai-magyar viszonyban, amikor tudjuk, hogy 2018 januárjáig nem volt semmiféle változás az amerikai-magyar kapcsolatokban. Azt is tudjuk, hogy David Cornstein nem jut sokra sem a CEU-ügyben, sem pedig az ukrán-magyar viszonylatban pedig majdnem egy órán keresztül próbálta Orbán Viktort győzködni pár héttel ezelőtt. Koherens amerikai külpolitikáról nem lehet beszélni, mert az amerikai külügyminisztérium egészen más politikát folytat Oroszországgal kapcsolatban, mint a Fehér Ház. Azt hiszem, hogy a Trump adminisztráció valóban kiszámíthatatlan és még Orbán sem tudja kifundálni, hogy mi is történik Washingtonban.

- Hogyan látszik onnan az EU mozgása? Teret tudnak nyerni a populisták?

- Ebben a globális világban nem biztos, hogy erről a kontinensről másképpen látják az elemzők az európai jobbratolódást, mint helyben. Vannak, akik attól félnek, hogy pár éven belül az egész kontinens a szélsőjobb martaléka lesz. Ugyanakkor az optimisták azt hangsúlyozzák, hogy ugyan szélsőjobb ugyan megerősödött különösképpen a 2015-ös menekült válság miatt, de igazi áttörés nem történt eddig, kivéve talán Olaszországot, és tegyük hozzá, Magyarországot. De ki tudja, hogy mi fog történni az olasz kormánnyal, amelyik komoly kül- és belügyi problémákkal küszködik. Az olasz kormányok nem hosszú életükről híresek. Másutt a szélsőjobb nem igazán kormányzóképes, illetve nem jelent komoly veszélyt. Az más lapra tartozik, hogy Orbán Viktor nagyon biztosnak látszik a dolgában és mára már az egész ország meg van győződve, hogy Orbán megérzései mindig bejönnek. Én nem hiszem, hogy ebben az esetben optimizmusának komoly alapja lenne. Azt ellenben hozzátenném, hogy az európai választásokon a magyar ellenzék valószínűleg igen gyászosan fog szerepelni.

- Orbán képes lesz-e vezető szerephez jutni és ezzel növelni az ázsióját?

- Talán az ázsió nem a legjobb szó Orbán reputációjával kapcsolatban. Ázsió becsületet, népszerűséget jelent és nem tudom elképzelni, hogy komoly nyugati politikusok felnéznének rá, illetve jó véleményük lenne a magyar miniszterelnökről. Ami a jövőt illeti, sok függ attól, hogy mi fog történni az Európai Néppárttal. Ha nagyon meggyöngülnének és a szélsőjobb nagyon megerősödne, akkor Orbánnak nagyobb lehet majd a mozgástere. De ennek lehetőségét én egyelőre nem látom.

- Összességében merre tart a világ?

- Az itteni választások után optimistább vagyok. Annak ellenére, hogy a gazdaság nagyon jól teljesít, a munkanélküliség alacsony, az amerikaiak többsége azt mondta, hogy elegük van Trump szélsőjobbos, antidemokratikus kormányzásából. Ha Trumpnak egy fikarcnyi esze lenne, akkor már rájött volna, hogy stratégiája csütörtököt mondott. Először is nem akarja elismerni, hogy csúnyán vesztett és ezért nem fogja, de alkatilag nem is képes stratégiát váltani. Ez szerintem azt jelenti, hogy legalábbis az Egyesült Államokban Trump lehetőségei a következő két évben korlátozottak. Trump megválasztása megerősítette az európai jobboldalt is és talán lehet remélni, hogy népszerűségének csökkenésével, az európai jobboldal is veszít az erejéből.

- Meddig lehet kalkulálni a gazdaság konjunktúrájával?

- Gazdasági elemzés nem éppen az erősségem, de gazdasági tudorokkal való beszélgetéseim alapján azt mondhatom, hogy 2019-ban jóval gyengébben fog a gazdaság muzsikálni, mint most, és komolyabb problémák várhatóak 2019 második felében. A recessziót 2020-ra várják. Európában ez valószínűleg előbb fog megtörténni, lásd a lelassult német gazdaságot.

- A recesszió véget vethet a szélsőjobb előretörésének, vagy pont fordítva?

- Csak a magyar helyzetre koncentrálva, azt hiszem, hogy Orbán rendszerének egyik támasza a gazdasági fellendülés. Nagy általánosságban, az emberek jobban élnek ma, mint nyolc évvel ezelőtt és egyelőre még nem veszik észre a repedéseket a gazdaságban. Masszív leépítés a közigazgatásban volt az első jel. Ma pedig jött a hír, hogy öt nap szabadságot faragnak le a közszférában dolgozóktól. Ezek a lépések valószínűleg nem fogják növelni a lakosság megelégedettség.  Azt is tudjuk, hogy a jövőben kevesebb pénz jön majd az Európai Uniótól. Ha mind ehhez még egy recesszió is társul, nehéz lesz majd nacionalizmussal etetni a lakosságot lassú, de biztos anyagi gyarapodás helyett. Az ellenben lehetséges, hogy igazi demokratikus országokban egy gazdasági visszaesés növelhetné a jobboldal erejét. Magyarországnak szélsőjobboldali kormánya van, amit egy recesszió csak gyengíteni tudna.

- Mi a baj a magyar ellenzékkel?

- Persze lehet az ellenzéket kritizálni, mert van kritizálni való, de az igazi baj azzal van, hogy ma már Magyarország nem egy demokratikus állam, ahol a nyugati politikai stratégiák működőképesek. Azt a monstrumot, amit Orbán Viktor és csapata összekalapált majdnem lehetetlenség demokratikus úton eltakarítani. Tudom, hogy sokan azzal hitegetik magukat, hogy a végtelenül aránytalan választási rendszer a jelenlegi rezsim megdöntésére is alkalmas, csak az ellenzéki erőknek össze kell fogni. Ez az elképzelés óriási naivitásról tanúskodik. A jelenlegi helyzetben az ellenzék egyszerűen nem jut odáig, hogy igazi erejét bebizonyítsa az urnáknál. Tehát, még ha a magyar ellenzék a világ legjobbja lenne, akkor sincs lehetősége komoly ellenpólusként megjelenni. De persze azért tudnának jobban is politizálni. Tudom, hogy egyesek szerint az adott körülmények között nem lehet megkérdőjelezni bizonyos Fidesz igazságokat. Félnek a pártok szembe szállni azzal a fékeveszett nacionalizmussal, amivel etetik a magyar népet. Egyesek azt gondolják, hogy nem szabad megvédeni Soros Györgyöt és nem ajánlatos nyíltan kiállni mellette, mert akkor még azok is ellenük fordulnak, akik eddig támogatták őket. És természetesen nem szabad felemelni szavukat a menekültek érdekében.  A végeredmény langyos, semmitmondó politizálás, aminek végső következménye az állandó gyanú, hogy az ellenzéki pártok összejátszanak a Fidesszel. Bátrabban kellene nekimenni bizonyos tabu témáknak és remélni, hogy idővel a magyarok is rájönnek, hogy félrevezették őket.

- Ki vagy mi tud kikényszeríteni változást Magyarországon

- Egy óriási, mindent elsöprő tömegmozgalom nélkül valószínűleg nem lesz kormányváltás, az pedig nem fog bekövetkezni addig, amig a nép nem érez egy erős politikai vezetést a háta mögött. Ilyen pedig ebben a pillanatban nem létezik. 

- A Trump adminisztráció látja-e, hogy nálunk sérülnek a demokratikus alapjogok? Érdekli-e a mostani amerikai vezetést, hogy mi történik Magyarországon?

- Az biztos, hogy Donald Trumpot nem érdekli, hiszen ő magának fogalma sincs a demokráciáról. Trump egy frusztrált diktátor. Hogy Wess Mitchell, a Magyarországért felelős államtitkár aggódik-e nem tudom. Azt ellenben látom, hogy nagyon oroszellenes és ha azt tapasztalja jövőben is, hogy Orbán nem változtat orosz orientációján, akkor valószínűleg jobban fogja izgatni az illiberális Orbán rezsim és a demokratikus alapjogok.