Nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás a fő probléma a régióban

Föld S. Péter 2019. március 21. 10:58 2019. márc. 21. 10:58

Orbán Viktor és szövetségesei nem nyerik meg az európai választást, mert tévednek, amikor azt gondolják, hogy a szavazópolgárokat megszállottan foglalkoztatja a bevándorlás.

Így ítéli meg a kilátásokat a Guardian cikkírója, a kitűnő bolgár politológus, Ivan Krasztev. Szerinte ez az erőpróba sokkal izgalmasabb lesz minden eddiginél, annál is inkább, mivel a politikusok meg tudták győzni az emberek többségét, hogy Európa a katasztrófa szélén áll. Most már csak azt kell elhitetniük az emberekkel, hogy képesek megelőzni a tragédiát.

Sokan attól tartanak, hogy a kontinentális politika polarizálódása a populista jobboldal kezére játszik, és hogy Orbán Viktor népszavazássá változtatja a választást, miután Brüsszel nem tudta kezelni a migrációt. Ám a félelem eltúlzott. A magyar vezető terve három okból sem fog beválni. Először is, a legtöbb országban nem tapasztalni óriási tartózkodást bevándorlással szemben.

Már nem látni a tévében nagy számban érkező tömegeket. A kérdés immár Közép-Európában sem számít centrálisnak. A magyarokat, lengyeleket, románokat sokkal jobban izgatja a kormányzat korrupció, mint az idegenek feltételezett beözönlése. A felmérések azt mutatják, hogy Orbán csak kevésbé érti, mi izgatja a térség lakóit.

A második tényező, hogy jelenleg egyetlen nagy párt sem akar nyitott határokat, a harmadik pedig az, hogy kudarcot vall a migrációra építő orbáni hadjárat, mert nyílt titok, hogy Közép-Európának nem a be-, hanem a kivándorlással vannak súlyos gondjai. Már megint időszerű a vicc, hogy az utolsó majd kapcsolja le a villanyt. Magyarországról már többen mentek el Orbán hatalomra jutása óta, mint amennyien 56-ban távoztak.

Az emigrációs kedvet csak fokozta a jobboldali populisták uralma. Az elnéptelenedés, és a népességszám csökkenése az igazi tragédia a régióban. Így a nagy kérdés az az EU-ban, miként lehet megakadályozni, hogy a szabad mozgásból egyirányú, kelet-nyugati népvándorlás legyen. És milyen ellenszolgáltatást adjanak a kelet-európai társadalmaknak, amiért képzett munkavállalóik átköltöznek Németországba vagy Franciaországba. Ám erről a jobbos populisták nem szoktak beszélni.