Nem áll a zászló a Fidesznek

HírKlikk 2019. május 30. 10:08 2019. máj. 30. 10:08

Ahhoz képest, hogy Orbán Viktor az európai parlamenti választások előtt nagy mellénnyel sejtetni engedte, hogy a Fidesz lesz az egyik legjobban teljesítő párt az EP-ben, a végeredményt tekintve messze nem jöttek be a várakozásai/látomásai. Nem hogy nem sikerült elérnie, hogy a legnagyobb arányú győzelmet arassa a rá szavazók százalékát tekintve, az európai sajátjai, azaz az euroszkeptikus pártok közül a plusz mandátumot nyertek listájának is csak a végén kullog. Szépségtapasz Orbán számára, hogy vannak pártok, amelyeknek még kevésbé állt a zászló, mandátumo(ka)t is veszítettek, mint a Jobbik.

Az összehasonlítást a Politico európai kiadása végezte el, amely grafikonban ábrázolva mutatta be, hogyan teljesítettek az euroszkeptikus pártok a vasárnapi választásokon. Ebből ránézésre is megállapítható, hogy melyek az igazán lendületben lévő pártok.

Nos, a Fidesz nincs közöttük: ahogy az alábbi (az egyes pártok által 2014-ben szerzett mandátumhoz viszonyított mostani teljesítményt ábrázoló) grafikon alapján látszik: 13 pártnak sikerült több plusz mandátumhoz jutnia, azaz komoly(abb)an előretörnie, mint Orbán pártjának, ráadásul a Fidesz mellett még kilenc pártnak is sikerült az előző EP-választás óta ugyanannyival, azaz eggyel növelnie az elnyert képviselői helyeinek a számát.

„Összességében az euroszkeptikusok felfelé ívelő szakaszban vannak, de a kép országonként, sőt, esetenként még egy-egy országon belül is eltérő” – vonja le az első következtetést a cikk. Csehországban és az Egyesült Királyságban például van olyan euroszkeptikus párt, amely nyert, s van, amelyik veszített. (Azt már mi tesszük hozzá, hogy Magyarországon is ez történt, hiszen a Fidesz eggyel növelte képviselői helyeinek a számát, a Jobbik azonban két mandátumot veszített. 

Jelen pillanatban az Egyesült Királyság Brexit pártjának és az olasz Salvini Ligájának fúj a legjobb szél: az előbbi új párt, s a korábbi Egyesült Királyság-beli euroszkeptikus pártok kárára rögtön 29 mandátumot kapott. Salviniék plusz 23 mandátumot szereztek, s így küldhetnek 28 képviselőt az EP-be. Ugyanakkor csalódást okozott Le Pen Nemzeti Tömörülése Franciaországban, amely ugyan megverte Macron Előre pártját, de szavazatokat és képviselői helyeket egyaránt veszített 2014-hez képest.

A szavazatokat veszített euroszkeptikus pártok között egyébként a Jobbik a középmezőnyben található, a maga két vesztett helyével. A nagy vesztesek között található a dán Néppárt, amelynek egy képviselője maradt, miután négy helyet elveszített, valamint a holland Szabadság Párt, amely ezúttal be sem került  a parlamentbe, ahol eddig négy képviselője is dolgozott.

 

Forrás: Hírklikk