Nem csak hamisítanak, lopnak is

Németh Péter 2018. december 18. 15:17 2018. dec. 18. 15:17

Azt nyilatkozza portálunknak Szanyi Tibor EP-képviselő, hogy az MTVA székházánál történteknek nemzetközi következményi lesznek. Nem akarnám kioktatni – hogy jöhetnék ehhez – a rutinos politikust, még kevésbé kirángatni ihletett állapotából, de egészen biztos vagyok benne, hogy téved: semmilyen nemzetközi következménye nem lesz a hétfői tüntetésnek, illetve a televíziós vezetők viselkedésének. Ha ugyanis a külföldet mélyebben érdekelné a magyarországi médiahelyzet, illetve ennek az országnak a demokratikus viszonyai, és képes lenne többre is, mint a Sargentini-jelentés elfogadása, akkor már a hétfői demonstrációra sem került volna sor.

Persze akad egy-két képviselő, például az említett Sargentini, akik úgy vélik, lépni kellene már egy nagyobbat, jelentősebbet az Orbán-kormánnyal szemben, és beszámol valóban a világsajtó is a budapesti eseményekről, de ennél tovább a külföld nem jut.

Kovács Zoltán nemzetközi szóvivőként ugyanúgy szétszórhatja hazugságait a New York Timesban és a CNN-en. Hogy mennyire, arra álljon itt illusztrációként az index összefoglalója:

- (...) ecsetelte, hogy az ellenzék nem képviseli a magyarok többségét, és a pár száz vagy pár ezer tüntető egy, a kormány ellen szervezett politikai akció részese

 - (...) a neves amerikai hírcsatorna riporterének szegezte a vádat, miszerint „megválogatott jelenteket” mutatott be az „állítólagos” rendőri erőszakról, amely valójában az erőszakos tömeg viselkedésének a következménye. A nemzetközi média bezzeg az ország hatalmas gazdasági növekedéséről, a reálbérek kétszámjegyű növekedésről, és az alacsony munkanélküliségről nem számol be

- A magyar kormánypárt által elfogadott jogszabályokkal szembeni sorozatos uniós kifogásokra azt reagálta, hogy ezek a jogszabályok „megfelelnek az uniós jognak”, a bírálatok pedig a Soros György által támogatott vagy hozzá köthető nem kormányzati szervezetektől érkeznek

- Az értetlenkedő visszakérdezésre, hogy a kormány miért foglalkozik annyit Soros Györggyel, azt válaszolta,

- Nem Soros György aggasztja a kormányt, hanem a demokratikus felhatalmazás nélküli milliárdos politikai összeesküvései

- Kovács a New York Times budapesti riportjában is megszólalt, itt is leszögezte, a tiltakozásoknak egyáltalán nincs társadalmi támogatottsága, és nem az átlagemberek, hanem elkeseredett ellenzéki képviselők és „celebaktivisták” akciójáról van szó

- A kormány angol nyelvű blogján pedig azt az összehasonlítást is megtette, hogy Sting és Shaggy ingyenes koncertjén is többen voltak, mint vasárnap este Budapest utcáin.

Vagyis, csak annyit akarok állítani: Szanyi feltehetően a hétfői tüntetés hangulatában utazott vissza Brüsszelbe, ő is pontosan tudja, hogy Orbánt most senki nem fogja visszafordítani. Ma amúgy sem olyan a nemzetközi helyzet, hogy a klíma a változást ösztönözze, az Európa-parlamenti, májusban esedékes választás sokkal inkább erősíti, a magyar miniszterelnök pozícióját; fontosak a Fidesz által szerzendő szavazatok. De egyébként is: sokszor és sokan megállapították már, hogy a rezsimet kintről nem lehet megdönteni, arra csakis a magyarok képesek.

És a magyarok minden további nélkül tudomásul vették, hogy az egyik nagyon fontos, persze nem a megélhetés, csak a minőségi élet szempontjából alapvető szabadságjogukat szisztematikusan elvették. Kenyérre és vízre szükségük van, információra, kiegyensúlyozott tájékoztatásra viszont nincs. Vagy nagyon jól elvannak nélküle.

A közmédiának csúfolt MTI, MTVA, Magyar Rádió évek alatt vált teljes mértékben a kormány kiszolgálójává. A hatalom gondosan megválogatja, hogy kiket helyez ezen intézmények élére; olyanokat, akik kizárólag felfelé tekintenek, és a legcsekélyebb mértékben sem érdekli a szakmájuk. Így kerülhet a vezérigazgató székbe egy olyan ember, akit amúgy hírhamisításért elítéltek, kinevezése azt bizonyítja, hogy erre a tudására van szüksége a kormányzatnak.

Aki látta például az állami tévé híradós összefoglalóját, tudja miről beszélek. A tudósításban egyetlen igaz mondat nem hangzott el, kizárólag csúsztatások, hazugságok. És a magyar emberek lassan másfél-két évtizede ezt kapják az állami médiától, egyre nagyobb dózisban.

Azt, hogy az ellenzéki politikusok most hirtelen felébredtek, és a Kunigunda útjára mentek, és hívták a tömeget is, egyfajta ébredésnek tekinthetjük. A társadalom tagjaiban ugyanis nekik kell tudatosítani, hogy nem pusztán hamis híreket kapnak, kormányzati utasításra, el is lopják tőlük a tájékozódás lehetőségét. És ellopják tőlük annak felismerését is, hogy az információ ugyanolyan fontos, mint a szólás szabadsága. Aki ugyanis ismeretek híján van, megszólalni sem tud. Vagy, ha megszólal csak az Orbán emberei által sugallt mondatokat ismeri. Márpedig, ha az ellenállás, amit elvileg tegnap meghirdetett az ellenzék, abbamarad, vagy koordináltalan lesz, akkor Orbán újabb győzelemmel fordulhat rá az új esztendőre, folyamatos kormányzása tizedik évére.

Most helyesnek látszik az irány: a média visszatérítése lenne az elsőrendű feladat, ha azt sikerül megtörni, az alapkövet húzzák ki az orbáni koncepció alól. De, ha az ellenzék máris elfáradt, és nem képes a tömeget növelve az állampolgári tudat ébredését kihasználni, akkor marad minden a régiben. Sőt még rosszabb lesz a helyzet; mindenhova pappdánielek kerülnek.