Nem szerepelhetett fekete bőrű modell a magyarországi Glamour címlapján

HírKlikk 2019. április 23. 20:10 2019. ápr. 23. 20:10

A Glamour című magyar divatfolyóirat elutasította, hogy egy fekete bőrű modellről közöljön borítós cikket - adta hírül a WWD című nemzetközi divatportál. A Condé Nast kiadó sok országban megjelenő kiadványának egyik szerkesztője azt válaszolta a cikket ajánló újságírónak, hogy a lapban „csak kaukázusi modellek jelenhetnek meg a borítóhoz kötődő cikkben”.

A kiadó élesen fellépett a történtek ellen. Brenda Nasr, a cikket felajánló szerző a Condé Nast amerikai irodájához fordult, amelynek Glamour című folyóirata Magyarországon az Axel Springernél jelenik meg. A szerző ezzel megelőzte Maróy Krisztina főszerkesztő bocsánatkérését.

Maróy egyebek között azt írta, hogy az illető szerkesztő szabadúszó külsős, és hangsúlyozta, hogy ő maga és kollégái az emberi jogok és a demokrácia elkötelezett hívei.

Wolfgang Blau, a Condé Nast kiadó elnöke „rossznak, támadónak és védhetetlennek” nevezte a cikket elutasító szerkesztő állásfoglalását, és a kiadó nevében bocsánatot kért.

Emellett kijelentette, hogy az illető szerkesztő többet nem dolgozhat sem a magyarországi Glamournak, sem a kiadó többi kiadványának.

Közölte azt is, hogy megvizsgálják a magyarországi folyóirat diverzitási politikáját, és képzéseket szerveznek a munkatársaknak, hogy ilyen soha többet nem fordulhasson elő. A fekete bőrű modellről írt cikket a szintén a kiadóhoz tartozó Cosmopolitain litvániai kiadása közölte. 

Forrás: Hírklikk