Nem tucatsztori: az NB1 12 csapatából 11-nél már csak a Fidesz rúg labdába

Nagy András 2019. április 12. 11:16 2019. ápr. 12. 11:16

A héten a Honvédba is bevásárolta magát a NER, ezzel a tizenkét csapatos NB1-ben már tizenegy klub kormánypárti kézben lesz. A kormány kerítésügyi fővállalkozója a Honvéd régi nagy híréhez méltó, stabil dobogós csapatot drótozna össze Kispesten. Kérdés, hogy fogadják a fideszes tulajdonost a nem épp Fidesz-barát piros-fekete szurkolók.

„Legendát nem lehet venni!” - ezzel a transzparenssel üzenték meg a kispesti szurkolók 2017. augusztus 5-én, hogy mit gondolnak a Puskás Ferenc nevét viselő, Orbán Viktor által alapított felcsúti futballakadémia csapatáról. A Honvéd ezen a késő nyári napon bajnoki címvédőkét érkezett Felcsútra, mivel az év tavaszán 24 év után megnyerte az NB1-et Orbán Viktor másik kedvenc klubja, a Videoton előtt.

Nem kis részben annak a George F. Hemingwaynek köszönhetően, akiről sok rosszat elmondhattak a kispesti szurkolók (a Puskás-hagyaték Felcsútra engedése kapcsán a mai napig el is mondanak), de azt, hogy ne tett volna meg mindent a Honvéd sikeréért, azt nem.

A Budapest Honvéd héten érkezett új tulajdonosáról pedig sok mindent el lehet mondani, de hogy élne-halna a labdarúgásért, azon belül a kispesti klubért, azt – az eddigi előélete alapján legalábbis –nem. Más kérdés, hogy a vagyonát az Egyesült Államokban megalapozó Hemingway úrral ellentétben a szentesi illetőségű Bozó Zoltán fideszes politikus, aki 2014-ben még a párt polgármesterjelöltje is volt az alföldi városban.

Ez pedig bőven elég lehet manapság ahhoz, hogy sokkal hamarabb sikerre vigye a Honvédot, mint Hemingway, akinek a 2006-os érkezése után több mint egy évtizedre, és még akkor is egy vártnál jobban kijött szezonra volt szüksége ahhoz, hogy hazai szinten egyszer a csúcsra járassa a csapatot. „Mindenképpen növekedni fog a klub költségvetése” – ígérte is meg gyorsan egy tegnapi sajtóbeszélgetésen az új tulajdonos, belengetve, hogy új szelek fújnak immár a XIX. kerületben is.

Tény: Hemingwayhez hasonlóan Bozó is komoly anyagi háttérrel rendelkezik, más kérdés, hogy ezt az amerikás magyar üzletemberrel ellentétben jobbára hazai közbeszerzéseken keresztül szedte össze. Hogy mást ne mondjunk, az általa birtokolt Metalcom csoport építette és üzemelteti a 170 kilométer hosszan húzódó déli határkerítést, amiért öt év alatt 6,5 milliárd forintot kap a magyar államtól, nem beszélve az úgynevezett okoskerítés kiépítéséről, amiért további 18 milliárdot tehet zsebre.

Konkrétan Bozó befektetőcége, a Metalcom égisze alatt működő Reditus Equity Zrt. vásárolta meg „kilóra” a Honvéd Futball Club Kft. 100%-os üzletrészét a Hemingway Group egyik leányvállalatától. Méghozzá piaci pletykák szerint mindössze 3 milliárd forint körüli euróért. Ennél a legendás kispesti klub mindenképpen többet érhet, pláne most, hogy az új tulajdonos igen jó kormányzati kapcsolatokkal is bír.

Egy biztos: a Honvéd bekebelezésével az NB1 tizenkét csapatos mezőnyéből most már egyedül a belga tulajdoni háttérrel bíró Újpest FC nincs NER-közelben, de a hírek szerint a lilák sem sokáig maradnak narancsszínű háttér nélkül: a Megyeri útra hamarosan Garancsi István, a MOL Vidi FC tulajdonosa teheti be a lábát. Alakul tehát az új hungarikum: a közpénzekkel kitömött, nettó pártállami fociliga. Nem tucatsztori, az biztos.