Nem tudni, igazat mondott-e vagy blöffölt Tarlós

vazsu 2018. december 5. 12:02 2018. dec. 5. 12:02

„Rendszeresen egyeztetünk Tarlós Istvánnal kulturális kérdésekről, így a tao-ról is” – közölte a Hírklikkel L. Simon László, korábbi kulturális államtitkár, aki azonban a tárgyalások tartalmáról és irányairól nem kívánt nyilatkozni. Azzal kapcsolatban kerestük, hogy a főpolgármester tegnap az ATV-ben közölte: sikerült megegyezés-közeli álláspontra jutni L. Simonnal a kulturális tao és a főváros ügyében.

Szeretné, ha a fővároshoz tartozó színházak ügyeit Budapest kezelhetné – szögezte le az Egyenes Beszéd Kontrában Tarlós István, aki hozzáfűzte: van még egy kis boksz az ügyben. Tárgyalt már Kásler Miklóssal és hosszabban L. Simon Lászlóval is, akit a kormány részéről megbíztak, hogy egyeztessen vele. Utóbbival sikerült is megegyezés-közeli álláspontra jutniuk, de erre még a kormánynak is rá kell bólintania – fejtette ki.

Erre kértünk reakciót L. Simontól. Aki csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy rendszeresen tárgyal Tarlóssal kulturális kérdésekről, így a tao-ról is.

Nem állítja, hogy újra kinyitják a már lezárt TAO-ügyet – közölte a főpolgármester, aki azonban lát esélyt arra, hogy elérjék ezt a fővárosi színházak esetében.  Elmondta, azért védi a színházakat, mert az új helyzetben a pénzügyi bizonytalanság állapotába kerülnének és még az évadjaikat sem tudnák megtervezni, ezt pedig nem lehet megtenni velük.

Ebben valóban igaza is van. Mint portálunk is több cikkben beszámolt róla (a többi között itt, itt és itt) , konkrét példák vannak arra, hogyan lehetetleníti el a kulturális tao megszűntetése  a kulturális intézményeket, színházkat.