Nem véletlenül utazik Orbán harckocsiban

Nagy András 2018. december 20. 09:47 2018. dec. 20. 09:47

A harckocsi drága és ma már nem is hatékony, de legalább ki lehet szolgálni vele a nagy német hadiipari cégeket, ami még jól jöhet Orbán Viktornak.

Fegyverkezik az Orbán-kormány, már nem csak honvédségi repülőgépekben meg helikopterekben, hanem harckocsikban is utazik – derült ki tegnap, miután aláírták az erről szóló szerződést. A német a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoport és a magyar kormány között kötött megállapodás értelmében hazánk 44 darab harckocsival és 24 darab önjáró löveggel, valamint az ezekhez tartozó eszközökkel és szolgáltatásokkal gyarapodik.

De valóban többek leszünk az új harci eszközökkel, amik becslések szerint minimum 160 milliárd forintba fognak kerülni? Juhász Ferenc szerint a T72-es tankok kivonásával a Magyar Honvédség szárazföldi képességei valóban gyengültek. Azonban a volt honvédelmi miniszter szerint a harckocsi alapvetően a szomszéd letámadására alkalmas eszköz - hívja fel a figyelmet.

Amikor Magyarország a NATO-ba bekerült, akkor a katonák és a politikusok közt konszenzus volt abban, hogy szomszédok elleni fegyverkezésre nincsen szükség, mert onnan veszély nem fenyeget, ezért inkább azokat a képességeket kell erősíteni, amik a mozgékonyságot, bevethetőséget, a másokkal való együttműködést segítik – mondja.

Úgy tűnik, erről az útról térnek most le Orbánék, egy koncepcióváltás tanúi vagyunk Juhász szerint, a kormány immár a képességek egyik fontos elemének tekinti a harckocsikat, amelyek egyébként mai körülmények között kifejezetten lassúnak és sebezhető harceszközöknek számítanak.

Az elmúlt időszakban bejelentett beszerzések ugyanakkor egy hosszú távú program részei, véli a volt honvédelmi tárcavezető. Nem csak azért, mert ezekből esetenként hosszú évek múlva lesznek csak tényleges katonai eszközök. Hanem azért is, mert az Orbán-kormány láthatóan a honvédelem terén is a nemzetállami megoldásokat favorizálja a nemzetközi együttműködések helyett.

A mostani kormány úgy gondolja, hogy nem a NATO-val és az EU-val kell együttműködni, hanem nemzeti alapon kell fejleszteni a képességeinket – mondja.

A nemzeti alapon történő képességfejlesztés persze rettentő drága, és kevéssé hatékony. Ugyanakkor az az előnye Juhász Ferenc szerint megvan, hogy ha például a nagy német hadiipari gyártók zsíros állami megrendelésekhez jutnak, netán kevésbé fogják Orbán Viktor orra alá dörgölni az antidemokratikus hatalomgyakorlását, a közvetlen környezetét érintő korrupciós ügyeket, vagy éppen az ellenzék erőszakos letámadását.