Nem volt ott a fia temetésén a csengeri örökösnő

Németh Péter 2019. május 7. 08:42 2019. máj. 7. 08:42

Nem jutott ki a fia temetésére Szabó Gáborné, Matkó Mária. A csengeri asszonyként is ismert nő, mint arról többször beszámoltunk előzetes letartóztatásban van immár egy éve a nyíregyházi börtönben. A csalással vádolt asszony 13 ezermilliárd forint örökségről számolt be ismerőseinek, sőt erről Kósa Lajos akkori debreceni polgármesterrel hiteles, közjegyző által hitelesített okiratot is készített. A Szabó családot, mint arról ugyancsak beszámoltunk nemrégiben újabb tragédia érte; a férj tavaly év eleji öngyilkossága után bő egy hónappal ezelőtt Szabóné fia is önkezével vetett életének, vagyis az ügynek immár két áldozata is van.

A Hírklikk próbált utánajárni annak, hogy részt vehetett-e a csengeri nő gyermeke temetésén, és annyit sikerült megtudni, hogy nem volt ott a végső búcsúztatón. Arra nézvést nem kaptunk egyértelmű információkat, hogy saját döntés okán maradt a temetés napján a börtönben, vagy a büntetés-végrehajtó intézet nem engedte ki. Ez utóbbinak ellentmondani látszik, hogy a temetés másnapján Szabóné felkereshette, természetesen felügyelet mellett, a sírt.

Vagyis az tűnik valószínűnek, hogy saját elhatározásából nem ment el a búcsúztatóra. Ha így történt, feltehetően azért, mert nem akart a fia temetésén bilincsbe verve a sír mellett állni, márpedig a szabályok szerint másként nem lehetett volna ott. Hogy miért van szükség ilyen esetben is bilincsre, miért ilyen embertelenek az előírások, azt nem tudjuk, de nem hogy nem tudjuk, nem is értjük. Ráadásul Szabóné esetében, meggyőződéssel állítják az ügyvédek, nincs szükség a kényszerintézkedésekre, nem akar elszökni, nem tudja befolyásolni a tanúkat, és nem tud bűnt sem ismételni.

Időközben egyébként Helmeczy László visszavette az ügyet, újra ő Szabóné ügyvédje. Az ügyvéd egyébként nem kapott eddig pénzt megbízójától, mégis az ügy számára szakmailag és emberileg is fontos, így túllépett azon, hogy ügyfele pár hónappal ezelőtt megvált tőle. Akkor a Fidesz színeiben is politizáló Hajzer Lászlót kérte fel Helmeczy helyett, abban bízva, hogy a kormánypárhoz közel álló szakember segít majd a szabadlábra helyezésében.

A hírklikk-hu-nak vannak olyan információi, amely szerint Hajzer ezt meg is ígérte Szabónénak, hogy az volt mindkettőjük remény, március körül sikerül legalább házi őrizetre váltani a börtönt. Annál is inkább, mert az asszony egyre rosszabb egészségi állapotban van, egyre rosszabbul viseli a bezártságot. Azt is rebesgették, hogy ha Szabóné nem bolygatja a politikai szálat, nem akar – a szabadon engedése esetén – beszélni Kósa Lajossal való együttműködéséről, arról, hogy miért adott nyolcmillió forint ajándékról szóló, ugyancsak közjegyző előtt készült iratot előbb Kósa feleségének, majd tőle elvéve a politikus édesanyjának, akkor jó esélye van a szabadulásra. 

Arra nézvést, hogy Matkó Mária tette-e ilyen ígéretet, nincsenek értesüléseink, annyit viszont leírhatunk: csalódott Hajzer Lászlóban, és visszatért eredeti ügyvédjéhez, Helmeczy Lászlóhoz. Ahhoz az ügyvédhez, aki már többször kezdeményezte Kósa Lajos tanúnkénti meghallgatását, de az ő működése alatt ez nem történt meg. Most vannak hírek arról, hogy esetleg mégis a hatóság elé állt az országgyűlési képviselő, de hogy ott volt-e a csengeri asszony ügyvédje, az akkor az ügyet ellátó Hajzer László is, azt nem tudjuk.

Azt viszont igen, hogy Szabóné szívesen adna a hírklikknek interjút, ezért újságunk a megfelelő intézményhez fordul kérelemmel: engedélyezzék számunkra, hogy a börtönben készülhessen beszélgetés az asszonnyal. A válaszról, természetesen, beszámolunk olvasóinknak.