Nem Zsóri ollózta a Puskás-díjas gólt, hanem a magyar nemzet

Föld S. Péter 2019. szeptember 24. 12:45 2019. szept. 24. 12:45

Orbán Viktor a Facebookon gratulált Zsóri Dánielnek, aki hétfőn este, első magyarként átvehette az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat. „A Puskás-díj visszatér. Gratulálok, Zsóri Dániel.” - ezt írta a közösségi oldalon az a miniszterelnök, aki egyébként egyetlen szóra sem méltatta a napokban elhunyt Konrád Györgyöt, vagy a néhány héttel ezelőtt meghalt Heller Ágnest. Mindez persze, nem Zsóri Dániel sara, az ő érdemeiből semmit nem von le a miniszterelnök érzéketlensége. (Tahóságot akartunk írni, de visszafogtuk magunkat.) Zsóri Dánielnek őszintén gratulálunk, további sportpályafutásához sok sikert, kitartást és nem utolsósorban szerencsét – merthogy ebben az országban az is kell – kívánunk.

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke nem érte be azzal, amit Orbán Viktor írt a Facebookon és valamiért szükségét érezte, hogy rátegyen még egy lapáttal kenyéradó gazdája véleményére. Szerinte az, hogy Zsóri Dániel hétfő este a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) éves gáláján elnyerte a legszebb gólért járó Puskás-díjat, nemcsak a 18 éves támadó, hanem az egész magyar nemzet érdeme.

„Bár úgy tűnik, a semmiből jött a fiatal Zsóri Dániel csodagólja és az érte nyert Puskás-díj, valójában az egész magyar futball, sőt miután határon túl született magyar fiatalról van szó, az egész magyar nemzet erőfeszítése benne van" - nyilatkozta a milánói díjátadó helyszínén az MTI-nek a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete.

A Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke hozzátette, már a Puskás-díj létrejöttéhez is kellett magán Puskás Ferencen és az ügyet felkaroló özvegyén túl a Nemzeti Sport, a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Puskás Akadémia közreműködése. Szöllősi György mindezek felsorolása után szerényen még megemlített egy, már-már a feledés homályába vesző epizódot: „Talán nem kell mondanom, hogy mekkora öröm ez nekem azután, hogy 2006 végén, az ötletgazda néhai Csorba Istvánnal először beszéltünk a Puskás-díj lehetőségéről egy félreeső szerkesztőségi szobában" – idézi az MTI Szöllősit.

Orbán Viktor kedvenc sportújságírója tehát fontosnak tartotta megjegyezni, hogy egy félreeső szerkesztőségi szobában volt társszerzője a Puskás-díjnak, azt sugallva ezzel, hogy ez akkoriban még nem volt hivatalosan támogatott, a felsőbbség által jóváhagyott ügy. Ha az lett volna, nem egy félreeső szobában, hanem egy központi tárgyalóban álmodták volna meg a részleteket. Szöllősi azt is elfelejtette megemlíteni, hogyan és milyen körülmények között került Puskás Ferenc öröksége Felcsútra, miként vették rá a legendás csatár özvegyét, hogy odaadja a relikviákat.

Puskás ugyanis soha nem játszott Felcsúton, talán nem is járt arra és lehet, azt sem tudta, hogy a település létezik. Pályafutása során Kispesten, a Honvédban, majd disszidálása után a Real Madridban futballozott. A Honvéd szurkolói – és gyaníthatóan vezetői – mindmáig nem tudják megbocsátani Orbánnak, hogy Puskás emlékét Felcsútra száműzték.

Talán még annyi hiányérzetünk maradt, hogy Szöllősi György megemlíthette volna azt is, hogy Zsóri Dánielnek ezzel az ollózós góljával még a mostaninál is jobban kiteljesedett Magyarországon a keresztény szabadság, és minden eddiginél nagyobb esély van arra, hogy megállítsuk Brüsszelt, valamint bevándorláspárti hazai csatlósai mesterkedéseit.