Nemzeti öntudatból nyalja a magyar kormány a diktátorok fenekét

Csanádi Dávid 2019. november 12. 16:42 2019. nov. 12. 16:42

Egészen elképesztő párhuzamokat vont Rétvári Bence államtitkár, miközben Kövér László házelnök egy korábbi kirohanását próbálta megmagyarázni. Rétvári szerint ugyanis az Egri csillagok török hódítói valójában azonosíthatók a mai illegális bevándorlókkal, a Fidesz pedig az egri vár védőivel. Az államtitkárnak ráadásul ahhoz is van képe, hogy pár nappal Erdogan elnök budapesti látogatása után hivatkozzon a török elleni küzdelem emlékére, mint a nemzeti öntudat megerősítésére:

„Az Egri csillagok kapcsán a fiatalok az önfeláldozó, hazafias helytállás sikeréről olvashatnak, amely megerősíti a nemzeti öntudatot. Más történelmi helyzetben, más eszközökkel, de ugyanúgy a hazát védi, aki ma a tömeges, illegális bevándorlás megállításáért dolgozik.”

Nos, akkor már mindent értek: megerősödött nemzeti öntudatból nyalja a magyar kormány állandóan külhoni diktátorok fenekét.

Rétvári válasza egyébként Tóth Bertalannak, az MSZP elnök-frakcióvezetőjének szólt, aki azt kérdezte tőle (illetve főnökétől, az általa helyettesített Kásler Miklóstól), hogy egyetért-e azzal, hogy az Egri csillagok című regényben is megjelenő XVI. századi iszlám hódító háborúkat azonosítani lehet napjaink menekültügyével, és amennyiben igen, akkor ez az álláspont a tanterv részét képezi-e Gárdonyi Géza regényének iskolai oktatása során?

A kérdés második felére tehát nem lett válasz, az elsőre is érkezettben sincs köszönet. Mellesleg, lehet, hogy csak az igazat kellett volna mondani, történetesen azt, hogy Kövér László egy másik dimenzióban él. Az egész kérdezz-felelek abból született ugyanis, hogy az azonnali.hu tudósítása szerint Kövér október 22-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen arról beszélt, hogy a migráció halálos veszély, ennek megértéséhez pedig elég elolvasni az Egri csillagokat.