New York Times: magyar diplomaták szöktették meg Gruevszkit

HírKlikk 2018. december 30. 17:59 2018. dec. 30. 17:59

Névtelen macedón forrásokra hivatkozva számolt be a The New York Times szombati számában arról, hogy magyar diplomaták tevékenyen segítették Nikola Gruevszkit elszökni Macedóniából.

Az egyik nyilatkozó arról beszélt, a szökése előtti hetekben Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök bement a szkopjei nagykövetségre, és azt is tapasztalták, hogy a szökést megelőző napokban szoktalanul sok magyar diplomata érkezett Macedóniába, privát találkozókon vettek részt, és megszálltak a Gruevszki unokatestvérének tulajdonában lévő hotelben is. A magyarok diszkréten érdeklődtek Gruevszki börtönbüntetése felől is.

A New York Times által közzétett információk egybevágnak a német közszolgálati tévé, a Deutsche Welle november végi értesüléseivel: a magyar kormány nem mondott igazat akkor, mikor azt állította, hogy nem segítették Gruevszki szökését. 

Szijjártó Péter akkor azt mondta: „Semmilyen magyar diplomata senkinek a szöktetésében vagy menekítésében nem vett részt. A volt macedón miniszterelnök Albániából Magyarországra teljesen szabályos körülmények között jutott el, a nemzetközi jogszabályok 100 százalékos betartásával és az adott országok belső jogrendszerének a tiszteletben tartásával is, ahol átlépte a határt.”

Forrás: Hírklikk