Nincs cenzúra, de az öncenzúra ismét él és virul

HírKlikk 2019. augusztus 29. 08:12 2019. aug. 29. 08:12

Történt egyszer, nem is olyan régen, hogy Király Júlia közgazdász, bankár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke könyvben foglalta össze a 2008 őszén kitört világgazdasági válság magyarországi hatásainak kezelését (saját szavaival): „Azt a reménytelen feladatot próbálom megoldani, hogy önkritikusan és – amennyire tőlem telik – távolságot tartva mutassam be döntéseink hátterét”. A tornádó oldalszele – Szubjektív válságtörténet 2007-2013 c. könyvről készült recenziót most nem meri lehozni az MTA folyóirata.

Minderről maga Király Júlia számol be Facebook posztjában:

„Soron kívül. Egy elismert közgazdász recenziót írt a Tornádóról. Abban a legelismertebb közgazdasági folyóiratban szerette volna közölni, ahova rendszeresen szokott könyvrecenziókat írni (de nem csak azt). A folyóirat bátor főszerkesztője megdermedt. Épp néhány nap múlva dönt egy fontos nemzeti intézmény a folyóirat éves támogatásáról. Így a Halm Tamás szerkesztette Közgazdasági Szemlében, a Magyar Tudomány Akadémia folyóiratában recenzió nem fog megjelenni erről a könyvről.

A folyóirat eme kis közjátéktól eltekintve zavartalanul üzemel. (Bár állítólag kevés a közölhető írás - de mindenről azért mégsem lehet írni). Magyarország 2019.”

Nincs szükség magyarázatra...