"Nincs hatása az uniós bírósági döntésnek Czeglédy Csaba büntetőügyére"

HírKlikk 2019. február 14. 13:33 2019. feb. 14. 13:33

Nincs hatással az Európai Unió Bíróságának az adóhatóság és a Humán Operátor Zrt. közötti adóigazgatási eljárásban kialakult vitát lezáró döntésének a Czeglédy Csaba és társai ellen indult büntetőügyre - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön.

Szanka Ferenc közölte, a bírói döntés sajtóban megjelent indokolása szerint a 2015-ös adóévre a Czeglédy Csaba vezette Humán Operátor Zrt. jogszerűen alkalmazta bevallásaiban a fordított áfával szemben az egyenes adózás módszerét, vagyis az általa befogadott számlák áfatartalmát levonva nyújtotta be adóbevallásait.

A Czeglédy Csaba és társai ellen indult bűnügyben az elkövetés módszere pontosan ez, vagyis az áfát is tartalmazó számlák befogadása, bevallása és az áfa jogosulatlan levonása volt. A Czeglédy Csaba által irányított bűnszervezet ugyanis a vád szerint úgy fogadott be áfát tartalmazó számlákat alvállalkozójától és igényelte vissza azok áfatartalmát, hogy azok adótartalmát senki, a bűnszervezet legalsó szintjén álló iskolaszövetkezetek sem fizették meg.

A "fordított áfa" bevezetésére éppen azért került sor, hogy az ilyen és ehhez hasonló csalásokat meg lehessen előzni.

Az ügyészség szerint a Humán Operátor Zrt. éppen azért nem alkalmazta később sem a fordított áfára vonatkozó szabályozást és tartotta fenn a bűnszervezet működési rendszerét, hogy tovább folytathassa az állami költségvetést megkárosító bűncselekményeket.

Az, hogy az Európai Unió Bíróságának ítélete szerint a fordított áfa alkalmazására a 2015-ös adóévre a Humán Operátor Zrt. nem is lett volna köteles, a büntetőjogi megítélés szempontjából nem releváns. A bírósági döntésből csupán a következik, hogy a Czeglédy Csaba által irányított bűnszervezet a 2015-ös évben is ugyanazzal a módszerrel követte el a költségvetési csalást, ahogyan 2011-től kezdődően és okozott vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek - tudatta a csoportvezető ügyész.

Forrás: MTI/Hírklikk