Novák: Amit 2010-ben meg tudtak vásárolni a nyugdíjból, ugyanazokat 2019-ben is meg tudják

HírKlikk 2019. október 5. 05:31 2019. okt. 5. 05:31

Mindig lehet nagyobb számot mondani – mondta Novák Katalin az ellenzék nyugdíjemelési javaslatáról.

Törvényjavaslatot dolgoztak ki az ellenzék pártok a nyugdíjemelés számításának új módszeréről. A jelenlegi rendszerben az állam mindig a jövő évre tervezett infláció mértékével emeli a nyugdíjakat, ami 2020-ban 2,8 százalék, vagyis ilyen emelésre számíthatnak a nyugdíjasok.

Azonban a valódi infláció mindig meghaladta a tervezettet, vagyis a garantált novemberi nyugdíjkorrekcióig a nyugdíjasok hitelezik az államot - szólnak az ellenzéki kritikák, valamint a nyugdíjasok érdekvédelmi szervezeti is ezt kifogásolják.

Az ellenzéki javaslat szerint nem csak az inflációt, hanem a bérek emelkedését is figyelembe kellene venni a nyugdíjemelés megállapításának, ami alapján 5,6 százalékos lehetne a jövő évi nyugdíjemelés a 2,8 helyett.

"Mindig lehet egy számnál egy nagyobb számot mondani. Mondj egy számot: 10. Én azt mondom, 11, és én nyertem. Ezt a játékot el lehet játszani. Az ellenzék tét nélkül mondja azt, amit mond, hiszen nincsenek kormányzás közeli pozícióban. Amikor nekik lehetőségük volt, hogy a nyugdíjasoknak adjanak, akkor ők nem adtak, hanem elvettek, emlékszünk rá, hogy a 13.havi nyugdíjat megszüntették”

"Mi 2010-ben azt az ígéretet tettük a magyar nyugdíjasoknak, hogy megőrizzük a nyugdíjak reálértékét.  Amit 2010-ben meg tudtak vásárolni a nyugdíjukból, ugyanazokat a termékeket, szolgáltatásokat 2019-ben is meg tudják vásárolni" – mondta a Hír TV-nek pénteken Novák Katalin szociális és családügyi államtitkár, kifigurázva az ellenzéki javaslatot.

Hozzátette, hogy a kormány azt garantálta a nyugdíjasoknak, hogy megőrzik a nyugdíjak értékét, ezért maradnak az inflációkövetésnél, de arra érdemben nem reagált, hogy miért 11 hónapig tart, hogy az állam a valós inflációt kövesse .