Nyílik az olló a háziorvosi és fogorvosi praxis finanszírozása között

HírKlikk 2019. június 25. 12:52 2019. jún. 25. 12:52

Mesterházy Attila MSZP-s képviselő hétfőn az Országgyűlésben arról számolt be, hogy számos fogorvostól kaptak levelet, amelyben felpanaszolják, nyílik az olló a háziorvosi és fogorvosi praxis finanszírozása között, és 300 betöltetlen praxis van utóbbiból.

Az MSZP-s honatya megjegyezte: ez azt jelenti ma Magyarországon egymillió embernek nincs körzeti fogorvosa. Számításaik szerint a magyar költségvetésben 30 milliárdos tételt jelentene, ha a mostani finanszírozásukat megdupláznák, és ezzel a szükséges költségeket fedeznék. Azt kérdezte, támogatni fogják-e az erre vonatkozó szocialista módosító indítványt?

Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, egyre bővül a fedezete a fogorvosi ellátás finanszírozásának. Hozzátette: 2010-hez képest összesen 13,5 milliárd forinttal több támogatást kapnak a fogorvosi praxisok - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy emellett nőtt a fogorvosi szolgálatok és szakrendelések alapdíja is, az elmaradott településen alapellátást nyújtó fogorvosi szolgálatok kiegészítő díjazásban is részesültek.

Forrás: MTI