Októberben hamarabb utalják a nyugdíjakat

HírKlikk 2019. szeptember 22. 12:22 2019. szept. 22. 12:22

Az államkincstár honlapján található tájékoztató szerint a következő, októberi utalási rendet is megbolygatja a naptár. Mivel 12.-e szombatra esik, ezért már pénteken, 11.-én megtörténik az utalás - írja az Mfor.

Erre azért van szükség egyebek mellett, mert a bankok - és vélhetően a folyósítást indító állam - utalási, illetve elszámolási rendszerei nincsenek felkészítve az azonnali utalások indítására és fogadására. Pedig ez lehetővé tenné, hogy pár másodperc alatt megérkezzenek az utalások, akár hétvégén is.

Természetesen a nyugdíjak folyósítása egyszeri nagy számú megbízást jelent, amit úgy kell beállítani, hogy ne bénítsa le a rendszert, történjék a nap bármely szakában az indítás. Mindenesetre ez még nem kérdés, mivel az azonnali utalás bevezetését 2020 márciusára halasztották. Egyébként sem biztos, hogy ez végül kiterjed a nyugdíjakra. Amikor ez ügyben Varga Mihály pénzügyminiszterhez fordultunk, mert közeledett az azonnali utalás bevezetésének legutóbbi határnapja, azt a választ kaptuk, hogy a nyugdíjak utalásának ügyében hamarosan tájékoztatást ad majd a tárca. Ez elmaradt, vélhetően azzal összefüggésben, hogy végül az egész átállást elhalasztották.

Ezért idén még a régi metódus szerint történik a pénzek folyósítása, tehát októberben már pénteken meg kell érkeznie a pénznek. Ebből januárban komoly kalamajka lett, mivel rosszul állították be az utalásokat, így sok nyugdíjas csak órákkal vagy napokkal később jutott hozzá pénzéhez - írja a portál.