Olajban rothadó állati tetemek: csernobili állapotok Lőrinciben

Zsidai Péter 2019. július 6. 14:47 2019. júl. 6. 14:47

Brutális videót tett közzé Korózs Lajos a lőrinci eternitgyár elhagyott telepéről. Az MSZP országgyűlési képviselője tételes elszámoltatást követel, mire ment el a kármentesítésre biztosított 1 milliárd forint. Az állam ugyanis ennyit fordított papíron az azbeszttel szennyezett terület kitakarításáért, de jelenleg is megtalálható ott a rákkeltő anyag, valamint ipari méretekben a fáradt olaj, benne döglött állatokkal. Harminc méterre lakóövezet húzódik, óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő működik.

Valakinek ezért felelni kell! - jelentette ki az MSZP országgyűlési képviselője a Heves megyei Lőrinciben forgatott videóján, elfogadhatatlannak nevezve a néhai eternitgyár területén elé táruló állapotot. Korózs Lajos öt éve foglalkozik a kék azbesztet használt gyár területének mentesítésével. Felidézte, négy éve több mint egymilliárd forintot fordítottak papíron a terület rehabilitálására, a talaj cseréjére, az azbeszttörmelék elszállítására. Ennek ellenére, aki a helyszínen ma körbenéz, azt látja, egy Csernobilban vagy Szíriában katonai támadás után játszódó filmet lehetne ott forgatni.

Tonna számra található a pakura, a fáradt olaj, döglött állatok tetemeivel találkozni, amikor leparkolt, egy méretes patkány üdvözölte. A lakosság egy része illegális hulladéklerakónak használja a területet.

„Tűrhetetlen, elfogadhatatlan! Megyek tovább, nem fogom hagyni, hogy a gyerekeink életét nyomorítsák meg ezek a gazemberek! - mondta Korózs. A szocialista képviselői azt követeli, tételesen mutassák be, mire fordították a szennyezésmentesítés több mint egymilliárd forintját. Információi szerint a törmelék egy részét elszállították, egy részét azonban szétterítették a helyszínen, a 10 centiméter vastagságú talajcserének pedig nincs nyoma.

Korózs felolvasott a népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálat jelentéséből, ami szerint a helyszínen azbeszthulladék is található, amelyet hulladékgyűjtők mozgathatnak meg, ezzel azbeszt kerülhet a levegőbe. Belélegezve és a tüdőhólyagokba jutva az azbesztrostok gyulladást, rosszindulatú daganatos megbetegedést okozhatnak – hívta fel a figyelmet a hatóság.

A képviselő tűrhetetlennek nevezte, hogy ötödik éve ilyen körülmények között kell élnie embereknek a helyszíntől 30 méterre, és azt is, hogy egy hete hiába tett bejelentést tett a hatóságoknak az ügyben.

Forrás: Hírklikk