Ön is tehet a kilakoltatással fenyegetett gyermekes családokért!

NVZS 2019. június 10. 11:57 2019. jún. 10. 11:57

A gyermekes családok közös elhelyezés nélküli kilakoltatása elleni petícióhoz szeretne húszezer aláírást összegyűjteni az Országgyűlés nyári szünete előtt az aHang online kampányokat folytató, pártsemleges csoport. Az apropó: a Város Mindenkié civil csoport ilyen értelmű javaslatát a kormány lesöpörte az asztalról.

Az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának többsége a múlt héten nemet mondott a javaslatra, amely megakadályozná, hogy gyermekes családokat közös elhelyezés nélkül kilakoltassanak. Nemcsak a javaslatot szavazták le, A Város Mindenkié (AVM) aktivistáit sem engedték be az ülésre, Selmeczi Gabriella fideszes képviselő pedig utóbb megjegyezte, hogy csak hátráltatja a vita szakmaiságát, ha egy civil szervezet hozzászól egy ilyen vitához. (Mint ismert, a 2009-ben alakult AVM-csoport tagjai hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt és lakásszegénységben élő emberek és biztos lakhatással rendelkező szövetségeseik, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért.)

„A kormány feladata az, hogy védje a családokat és annak érdekében együttműködjön az AVM csapatával és szakértőivel, akik a gyermekes családok kilakoltatását megakadályozó törvényjavaslatot kidolgozták” – szögezi le az AHang felhívása, amely egyetért az AVM javaslatával, hogy az alábbiak szerint kellene módosítani a kilakoltatások rendjét:

- A települési önkormányzatoknak kötelezettsége lenne megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak;

- Az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lenne lehetőség, ha az egy gyermekes család elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke – mint portálunk is beszámolt róla – a napokban elmondta, hogy az utóbbi 3 évben minimum évi 3 ezer család került az utcára, azaz szűken számolva is legalább 10-12 ezer családról, azaz 50 ezer emberről kell beszélnünk. Egy Eger méretű megyeszékhely összlakossága mehetett a híd alá, ha nem tudtak rokonoknál, ismerősöknél vagy valamilyen tömegszálláson átmenetileg sem meghúzódni.

Az aHang
A 2017-ben indult aHang társadalmi vállalkozás alapelve, hogy a problémák helyett a konkrét ügyekre és a megoldásokra figyelnek, azok hírét terjesztik. Feltérképezik, hogy milyen területeken van szükség közös lépésekre a változásért és új, digitális kommunikációs eszközök használatával segítik a demokratikus tér növelését.

„Mindenki hangját halljuk, de függetlenek vagyunk. Nem köteleződünk el pártok és politikusok vagy pártprogramok mellett... Értéknek tartjuk a különbözőséget, a szemünkben mindenki egyenlő és joga van a részvételhez. Az országban tapasztalt megosztottsággal szemben, a különböző esélyekkel indulók közötti összhangra törekszünk... A szűkebb környezetünkön és a határainkon túlmutató nagyobb közösségek tagjaiként felelősséget vállalunk a jövőnket meghatározó ügyekben, a különböző csoportok és szakmai területek közötti együttműködésekben látjuk a fejlődés irányát” – olvasható honlapjukon.