Orbán baljós képet festett az európai gazdaság kilátásairól

HírKlikk 2019. augusztus 3. 12:12 2019. aug. 3. 12:12

Szükség lehet az idei és a jövő évi költségvetések módosítására - ezt lehetett kiszűrni a kormányzat megnyilvánulásaiból az elmúlt napokban. Előbb Orbán Viktor miniszterelnök, majd Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter elemzéséből lehetett kiolvasni, hogy sor kerülhet a számok átírására.

Jönnek ugyanis az új gazdaságvédelmi akciótervek, közben nem várt kiadások, valamint egyes bevételek átcsoportosítása az évek között teszik bizonytalanná az állam gazdálkodását.

A magyar miniszterelnök szerint a nyugati államok - közülük is elsősorban a németek - lassulására kell számítani, ezért a magyar gazdaság megvédése érdekében két újabb gazdaságvédelmi akciótervre lehet szükség - írja a privatbankar.hu.

Ha valóra válik a kormányfő jóslata, akkor viszont kérdés, hogy az intézkedések hogyan érintik a 2020-as költségvetést. A törvényt még a tavaszi ülésszakon fogadta el a parlament. A kritikusok szerint jóval korábban, mint észszerű lett volna, mert a hatályba lépéséig eltelő fél év alatt nagyot változhat a világ, így a büdzsé alapjául szolgáló számok is. Ez a figyelmeztetés évek óta elhangzik, a jelek szerint nem ok nélkül.

De nem csak a jövő évi, hanem már az idei költségvetés is módosításra szorulhat, mivel az év közben bevezetett csomagok - családvédelmi, gazdaságvédelmi akciótervek -, valamint az adótörvények bevételektől fosztják meg, illetve nem tervezett kiadásokat csapnak hozzá a költségvetéshez. A kormány a jelek szerint már nem zárja ki, hogy újra megnyissa a vitát a büdzséről.