Orbán: egy tehetséges magyar honfitárs Soros György

HírKlikk 2018. december 23. 10:36 2018. dec. 23. 10:36

Európa csak akkor stabil és sikeres, ha Európa európai marad - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök egy osztrák híroldalnak adott interjújában.

Az oe24.at oldalon vasárnap megjelent interjúban Orbán Viktor azt mondta: "egy ország védelme nem jó embereket, hanem felelős embereket igényel". Hozzátette: nincs kőből a szíve, de "plüssmacikkal és virágokkal nem lehet határt védeni".

A migránsok a másik oldalon megrohanták a határt, megdobálták a határőröket, és megtámadták a rendőrséget. Ez ellen védekezni kell - hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor az interjúban azt mondta: olyan ember szeretne lenni, akinek a döntéseit a magyarok támogatják és tisztelik.

"Ha mellesleg még jó ember is vagyok, akkor jó, de nálam első helyen a Magyarország iránti felelősség áll"

- közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor az interjúban azt mondta: Soros György egy "tehetséges magyar honfitárs", de megjegyezte: nincs jó véleményük egymásról. Ugyanakkor mindketten ugyanahhoz a nemzethez tartoznak, és "mi, magyarok senkit nem diszkriminálunk a vallása miatt" - tette hozzá arra a felvetésre reagálva, hogy a Soros-kampány kritikájával kapcsolatban "még az antiszemitizmus vádját is hallani lehetett".

Magyarország szabad ország. Szabadon lehet megnyilvánulni, szabad a kormányt kritizálni, sőt ellene tüntetni is - mondta a kormányfő, hozzátéve: Sorosnak nagy hálózata van, sok NGO-t finanszíroz. Az Európai Unió is több Soros-szervezetet finanszíroz. Ezek az NGO-k részt vesznek a politikai életben - fejtette ki.

Politikailag tekintve azonban Sorosnak is meg kell értenie két dolgot, mint mindenkinek, aki Magyarországon él - jelentette ki Orbán Viktor, kifejtve: az átláthatóság jegyében tudni akarják, kik ezek az emberek, és honnan jön a pénz. Továbbá, van egy határ, ha a nemzetbiztonságról van szó. A migráció pedig nemzetbiztonsági kérdés. A miniszterelnök azt mondta: Sorossal békés vitáik voltak addig, amíg szervezetei nem kezdték el finanszírozni a migránsokat, arra bátorítva őket, hogy jogellenesen lépjék át a magyar határt.

"Ez Magyarországon nem elfogadható" - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: olyan törvényeket alkottak, amelyek szerint az "ilyen viselkedés" veszélyezteti a nemzetbiztonságot. Konfliktusuk abban áll, hogy Soros György a migránsokat Magyarországra és Európába szeretné hozni - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, ezt nem engedi.

Forrás: Hírklikk