"Orbán egyike a világ oly sok problémájának"

HírKlikk 2019. szeptember 17. 09:35 2019. szept. 17. 09:35

Jason Stanley filozófus, a Yale Egyetem professzora a CEU-n tartott előadást, ebből az alkalomból nyilatkozott a Klubrádiónak.

Jason Stanley a beszélgetés elején velős megállapítást tesz: Orbán Viktor egyike a világ oly sok problémájának. Úgy véli, van egy újkeletű és egy régebbi problémánk. Az új probléma a közösségi háló, amely összehozza az embereket és eközben megöli a hagyományos, nyomtatott médiát. A régi keletű probléma pedig az etnonacionalizmus, a nemzeti mítosz, mikor olyan múltat találnak ki, amely soha nem is létezett.

Az Egyesült Államokból érkezett filozófus szerint ennek vagyunk szemtanúi Magyarországon, Oroszországban vagy éppen Brazíliában. Orbán ebben a hamis mítoszteremtésben úttörő volt, ez tette őt erőssé, hatalmassá, és azon vesszük észre magunkat, hogy szinte egész Európában igehirdetésként üdvözlik a szeplőtlen, etnikailag egységes, keresztény múltat.

Jason Stanley szerint Nagy-Magyarország nem volt egységes etnikai szempontból, sem nyelvileg. Multikulturális, soknemzetiségű, többnyelvű nemzet volt, hisz már akkor több nyelven beszéltek Budapesten is, és mind a mai napig Izrael után az egyik legnagyobb zsidó közösség is itt van. Hamis mítoszteremtésnek tartja a Trianon előtti időkről azt állítani, hogy egységes keresztény közösség élt itt. Szerinte Nagy-Magyarországnak épp ez a sokszínűség, a vallások iránti türelem és a soknemzetiségű lét jelentette a legnagyobb értékét.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Forrás: Klubrádió