Orbán ellen szurkol sok néppárti politikus

HírKlikk 2019. január 17. 12:36 2019. jan. 17. 12:36

A Magyar Narancsnak adott terjedelmes interjút Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

Ujhelyi az interjúban elmondja, Orbán felnagyította a tétet, Európa legsikeresebb pártjának a vezetője szeretne lenni, és blokkolni, zsarolni akarja az uniót. Az EP-képviselő szerint tényleg nagy a tét, ha Orbánnak sikerül tovább hergelnie a magyar lakosságot az EU ellen, valós közelségbe kerülhet akár a Huxit, akár az unión belüli populista erők blokkoló kisebbségbe tömörülése.

Ujhelyi szerint Salvini hiába Orbán hőse, ha egyébként teljesen mást mond Európa jövőjéről vagy a migrációról. Olyan még nem volt, hogy a nacionalisták hosszabb távon együtt tudjanak működni. Zsarolni, háborúskodni, konfliktusokat gerjeszteni azt tudnak, és ennyiben veszélyesek.

A szocialista politikus konkrétan tudja, számos néppárti politikus azért szurkol, hogy Orbán vereséget szenvedjen Magyarországon az EP-választáson. Néppárti kollégákkal beszélgetve azt érzékeli, hogy az erősödő, izmosodó, fegyverkező Orbánt mindenképp meg akarják úszni.

Ujhelyi szerint legbelül Orbán is azzal számol, hogy a választás után kilép majd a néppárti béklyóból, és egy EU-ellenes csoportosulás élére áll a fideszes képviselőkkel, átvéve a zsaroló populisták vezetőjének a szerepét. Ha jelenlegi mandátumszámából veszít a Fidesz, akkor ez a forgatókönyv is kútba esik. Már csak ezért is létkérdés, hogy kisebbségbe szorítsák őket májusban.

Forrás: Magyar Narancs