Orbán és Weber egy moziban ült, de mintha más filmet néztek volna

HírKlikk 2019. március 22. 09:21 2019. márc. 22. 09:21

Mind Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője az Európai Parlamentben, a pártcsalád csúcsjelöltje, mind Orbán Viktor magyar miniszterelnök értékelte az Európai Néppárt gyűlésén történteket, de nagyon másként látták azokat, vagy éppen más megvilágításba szerették volna helyezni.

Az euronews.com összehasonlította a két politikus által elmondottakat.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy "a migráció és a keresztény értékek kérdésében nem tudunk engedni." Miközben Manfred Webernek az egyik első mondata az volt, hogy ez a vita nem a migrációról, vagy a keresztény értékekről szólt. Az EPP-nek világos képe van arról, hogy hogyan kell megoldani a bevándorlás kérdését, szigorú határellenőrzésekkel, de humanitárius módon - tette hozzá. A Fidesznek és a keresztény, közép-európai, konzervatív irányzatnak helye van a Néppártban - fogalmazott Orbán Viktor, illetve azt is kijelentette, hogy "mi csak olyan frakcióba tudunk beülni, ami egyértelműen migrációellenes és ami egyértelműen keresztény értékrendű."

Érdekes az is - jegyzi meg a portál -, hogy Weber nem említette egy szóval sem, hogy a Fidesz kérésére függesztették fel a pártot, míg Orbán hangsúlyozta, hogy a felfüggesztés csak azért történt, mert a Fidesz kérte. "Minket nem lehet kizárni, minket nem lehet felfüggeszteni" - fogalmazott a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy a gyűlés alatt végig a kezében fogta a kizárást kérő levelet. Arról, hogy egy úgynevezett bölcsek bizottságát állítanának fel már múlt héten, Weber budapesti látogatása után is szó volt.

Weber a néppárti tagság felfüggesztésének gyakorlati következményei között említette, hogy Orbán nem vehet részt a Néppárt csütörtöki, az Európai Unió csúcstalálkozóját szokásosan megelőző tanácskozásán. Továbbá közölte azt is, hogy a Fidesz nem jelölhet politikust az EPP különböző tisztségeire, és nem szólhat bele az EPP jövőbeni politikai irányvonalának alakításába. Orbán igyekezett a sajtótájékoztatón nem beszélni a felfüggesztés következményeiről, arról, hogy miért érte meg a Fidesznek azon kívül belemennie ebbe, hogy ezzel egyelőre pontot tettek a vita végére.

Máshogy hangzott az is, ami a felfüggesztés és a vizsgálat idejéről mondtak. Weber szerint a felfüggesztés határozatlan ideig tart, és a párt kizárása nem került ki a lehetséges opciók közül. Orbán Viktor többször utalt arra, hogy a választási kampányt együtt csinálják, és utána eldöntik, hogy hogyan tovább. Azaz akár már két hónap múlva újra előkerülhet a téma. Igaz, azt is mondta a magyar miniszterelnök, hogy őt a mai döntés megerősítette abban, hogy a Fidesznek van helye a Néppártban. Ez alapján úgy tűnik, hogy a Néppártnak kell még erről meggyőződnie a Herman Van Rompuy vezette hármas segítségével.

Weber arról beszélt, hogy hosszú időre van szükség ahhoz, hogy ismét helyreállhasson a bizalom az EPP és a Fidesz között. Orbán ezzel szemben úgy élte meg a szerdai vitát, hogy 13 párt megtámadta őket, és ezt írásban is közzétették. Őket ki akarták tenni innen. "Az a kísérlet történt itt ma, hogy átalakítsák a Néppárt szellemi karakterét, és kizárják a keresztény-konzervatív szárnyat" - mondta Orbán. Közben Weber a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a gyűlésen az EPP egységes volt, megmutatta a világnak, hogy szükséges a felfüggesztés és az, hogy a Fidesznek nem lesz beleszólása abba, hogyan alakul a Néppárt a jövőben.

Volt közös vonás is: mindketten hangsúlyozták, hogy a tények milyen fontosak. Orbán szerint eddig a tények senkit nem érdekeltek, ezért örül a bölcseknek, Weber szerint pedig tettek és cselekedetek kellenek.

Forrás: euronews.com