Orbán hazug és demagóg pártjának a szélsőjobbon van a helye

HírKlikk 2019. június 19. 17:43 2019. jún. 19. 17:43

A Der Standard az MTA, illetve az 56-os Intézet ügyében két nyílt levelet közölt. Az egyik levelet Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöke írta Donald Tusknak, Jean-Claude Junckernek és Manfred Webernek az 56-os Intézet ügyében. A másikat Kertész János, a fizika professzora és további több mint 1300 aláíró intézte Manfred Weberhez az MTA kapcsán.

Kőszeg Ferenc levelében megállapította, hogy az 56-os Intézet betagolásával az egyik utolsó bástya esik el, amelyben még volt elég bátorság, hogy szembenézzen a történelemmel.

„Mostantól már senki nincs, aki kétségbe vonja a kormány által a saját céljaira használt történelmi narratívát. A döntés jól beleilleszkedik Orbán Viktor jól dokumentált törekvésébe, hogy a társadalomtudományok terén megszüntessen, vagy ellenőrzése alá vonjon minden olyan intézményt, ahol még létezik független gondolat ”

- írta Kőszeg.

Szólt az MTA-ról és a CEU-ról. Leszögezte: követeli, hogy a címzettek kövessenek el minden hatalmukban állót, hogy megakadályozzák a diktatúra felé vezető következő magyarországi lépést. Kőszeg Ferenc figyelmeztetett: a folyamatos engedmények politikájára van történelmi példa: München. Végül hangsúlyozta: az EPP, Európa legerősebb pártja nem értékelheti annyira a Fidesz 13 mandátumát, hogy ignorálja, hogy kebelében vannak a demokrácia ellenségei. „Orbán és hazug, demagóg pártja illúziókat kerget, a régmúltba fordul, csatlakozzon a szélsőjobbhoz, ott a helye”.

A másik levelet Kertész János, a fizika professzora és további több mint 1300 aláíró intézte Manfred Weberhez az MTA ügyében. Az aláírók levelüket segélykiáltásnak nevezik. Ismertetik az MTA-ra vonatkozó kormányzati terveket, és megállapítják: a sok hazai és nemzetközi tiltakozás után nem maradt több opció.

„Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pátjával az EPP-ben akar maradni. Ezért az EPP követelésére már engedményeket is tett, hogy eleget tegyen a demokratikus követelményeknek. Felszólítjuk Önt: gyakoroljon nyomást Orbán úrra, hogy visszavonja az MTA-ra vonatkozó törvénytervezetet”

- áll a levélben.  

Forrás: Hírklikk