Orbán honvédségi különgéppel tesztelte a menekülési útvonalat Brazíliába?

Föld S. Péter 2019. január 3. 06:55 2019. jan. 3. 06:55

„Harminc éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!” Ezt válaszolta Orbán Viktor a parlamentben, miután az Átlátszó szeptemberben megírta, hogy a miniszterelnök július 25-én a 17 milliárd forint értékű, Bombardier Global 6000 típusú, OE-LEM lajstromjelű osztrák magánrepülőgéppel utazott a Vidi bulgáriai meccsére. Letagadni nem lehetett, mert lefényképezték, ahogy hazafele kiszállt a gépből Ferihegyen.

Persze, Orbánnak ez a kijelentése sem volt igaz, mint ahogyan a miniszterelnök több más állítása sem feltétlenül fedi a valóságot. Harminc évvel ezelőtt ugyanis Orbán egyáltalán nem utazott különgépen, ha egyáltalán ült repülőn, az maximum menetrendszerinti járat lehetett.

Ami viszont tény: Magyarország miniszterelnöke az utóbbi időkben igen nagy előszeretettel röpdös magángépeken, vagy éppen a honvédségnek vásárolt, de a katonák által nem használt gépeken. Ugyancsak az Átlátszó tette közzé, hogy 2018. február elején a Magyar Honvédség két Airbus A319-es repülőgépet vásárolt. Simicskó István akkori honvédelmi miniszter már a gépek bemutatásakor is azt mondta, hogy ezek nem kormánygépek. Az azóta érdemei mellett más beosztásba helyezett – magyarul: menesztett - miniszter szerint a gépek a Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket.

Nem így történt. Hadrendbe állításuk után ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök kezdte rendszeresen használni a hivatalosan katonai csapatszállítónak vett honvédségi repülőket. Nyáron a 605-ös lajstromjelű géppel utazott Izraelbe, Montenegróba, szeptemberben pedig Moszkvába és Salzburgba. A másik, 604-es lajstromjelű honvédségi repülővel ment hivatalos látogatásra szeptemberben Kirgizisztánba, novemberben pedig Prágába és Zágrábba. Az oknyomozó portál által közölt dokumentáció szerint a repülési adatok alapján Orbán Viktor valószínűleg a 605-ös lajstromjelű honvédségi géppel repült Milánóba Kurtág György operájának bemutatójára – ezt az információt egyébként Benkő Tibor honvédelmi miniszter később megerősítette.

Más esetekben Orbán Viktor magánemberek tulajdonában lévő repülőgépeket használt különbözö utazásaihoz. Leggyakrabban a kötélbarátjának nevezett Garancsi István gépével repkedett a miniszterelnök, de ült már a Csányi Sándor OTP-vezér tulajdonolta gép fedélzetén is. Ezeknek az utazásoknak a költségeit gondosan titkolják a közvélemény előtt, nyilván nem tenne jót, a magát a nép egyszerű gyermekeként bemutató miniszterelnök szotyizós, pálinkázós imázsának.

Orbán Viktornak ez az újkori szokása, vagyis a különgépeken való repkedés nem csupán a közvagyonnal kapcsolatban veti fel a kérdést, hogy vajon azt valóban rendeltetésszerűen használják-e. Más megközelítés is felvetődik ezen eltitkolni próbált repülésekkel kapcsolatban, jelesül az, hogy a miniszterelnök miért vásároltat korábban nem tapasztalt mennyiségben, hivatalosan nem az ő szállítására használatos repülőgépeket, miért teszteli azokat különböző útjain., nem beszélve arról, hogy ezek a kirándulások nem egy alkalommal igencsak érdekes helyekre vezettek.

Példa erre a legutóbbi brazíliai kiruccanás, ahova Orbán Viktor – egyetlen európai miniszterelnökként – egy titokban vásárolt Falcon 7X tipúsú business jettel repült a szélsőséges nézeteiről ismert Jair Bolsonaro elnök beiktatására. Fontos lehetett Orbánnak ez az út, még a szilveszter éjszakáját is feláldozta, hogy részt vehessen a szélsőséges politikusként ismert brazil elnök beiktatásén.

Elemzők szerint Orbán részéről mindez erőfitogtatás: annak a bizonygatása, hogy Magyarországon azt tesz, amit akar, ha úri kedve úgy tartja, magán- vagy honvédségi gépen utazik, senki nem vonhatja őt ezért felelősségre. Erre utal az írás elején idézett pökhendi - s mint látható: valótlan – kijelentés is, miszerint ő harminc éve így jár meccsre, tárgyalásokra.

Vannak, akik viszont épp az ellenkezőjét, vagyis a bizonytalanság és a félelem jelét látják a magángépes utazásokban. Vagyis, hogy Orbán már a bukása utáni időkre is gondol, és a menekülését készíti elő. Ezért kell a sok repülőgép, és ezért vállalja még azt is, hogy kínos helyzetbe hozta magát azzal, hogy egy szélsőséges – egyes vélemények szerint fasiszta – politikus elnöki beiktatásán vesz részt. Brazíliával Magyarországnak nincs kiadatási egyezménye, ami persze még nem azt jelenti, hogy ha a dolgok úgy alakulnak, Orbán oda menekülne. Nem kizárt, hogy a közismerten futballőrült Orbán a brazil foci nagy rajongójaként választotta a nem mindennapi időpontot és helyszínt erre a szokatlan módón nyélbe ütött utazásra.