Orbán húzhatja ki a csávából Boris Johnsont

HírKlikk 2019. szeptember 14. 08:55 2019. szept. 14. 08:55

Az Európai Unió attól tart, hogy Boris Johnson Magyarországot igyekszik rábírni, hogy megvétózza a brexit elhalasztását, és ez drámai módon fokozná annak a veszélyét, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül esik ki az unióból - írta a Bloomberg amerikai hírügynökség.

Idézte Szijjártó Péter külügyminisztert, aki szerint aligha Magyarország adja majd le a meghatározó szavazatot. Johnson ugyan a múlt héten azt mondta, hogy inkább „holtan heverne egy gödörben”, mint hogy eleget tegyen a miniszterelnököt a brexit elhalasztásának kérelmezésére kötelező parlamenti döntést, az EU-ban sokan támogatják a halasztást, ha az az egyetlen lehetőség a „kemény” brexit elkerülésére. Uniós tisztségviselők azonban magánbeszélgetésekben hangot adnak aggodalmuknak, hogy a halasztást valamelyik tagállam akadályozhatja meg.

A halasztás elfogadásához a többi 27 tagállamnak Brüsszelben egy októberi csúcson konszenzussal kellene elfogadni. A tisztségviselők azt is elmondták: nemigen tudnak tenni az ellen, ha egy lázadó vezető vétót emel, és attól tartanak, hogy Johnson Orbán Viktort próbálja majd rábírni, hogy húzza ki a csávából. Úgy vélik, hogy Johnson Orbánban szövetségest lát, aki élvezni fogja a lehetőséget, hogy szembemenjen az európai establishmenttel.

Szijjártó kérdésre kifejtette: „Majd ha jön ilyen kérés, meghozzuk a döntésünket. Több nagy nyugat-európai ország valóban véget akar ennek vetni, és végre dűlőre akarja vinni a dolgot így, vagy úgy. Vagyis feltehetően nem a mi döntésünk lesz a kulcs ebben a témában” - mondta. Szijjártó emellett elismeréssel halmozta el Johnsont, amiért „teljesíteni akarja a nép akaratát”, és felszólította az EU-t: segítse Johnsont abban, hogy a Nagy-Britanniához fűződő kapcsolatok szempontjából a legcsekélyebb kár okozásával tehesse ezt meg.

A miniszter óva intett attól, hogy alábecsüljék Johnson eltökéltségét, hogy beváltja ígéretét, és úgy vélekedett, hogy „Johnson sokkal keményebb, mint sokan hinnék”. Végső soron európai diplomaták azt jósolják, hogy Orbán majd elutasítja Johnson kezdeményezését, és beáll a sorba, mert Magyarország évente nagy összegű uniós támogatást kap, és Orbán a brexit miatt aligha akarja kockáztatni ezt, vagy a közös projektekben való együttműködéseket, bár nyilván kicsit ágál majd.  

 
Forrás: Hírklikk