Orban ide, Orban oda, ingatag a helyzet Romániában

HírKlikk 2019. november 7. 07:38 2019. nov. 7. 07:38

A román parlament csekély többséggel elfogadta a nemzeti liberális Ludovic Orban kormányfőt és kabinetjét: ez a posztkommunisták megsemmisítő mérlege után pozitív jelzés, de az új kormány mozgástere erősen korlátozott – írja a Neue Zürcher Zeitung. A svájci lap szerint a döntés nyomán alighanem Brüsszelben is fellélegeztek, hiszen a PSD intézkedései aláásták a jogállamot és Magyarország és Lengyelország mellett az EU harmadik problémás országává tették Romániát.

A romániai magyar nemzetiségű családból származó Ludovic Orban újabb győzelmet jelent az Európa-barát erőknek a korábbi kormányzó párt, a posztkommunista PSD elleni vívott harcban. Orban megválasztása különösen Klaus Ioannis államfő számára győzelem, hiszen annak a Nemzeti Liberális Pártnak az elnöke, amelyhez Ioannis is tartozott államfővé választásáig. Az elvben pártok feletti elnök pedig egyértelműen szembehelyezkedett a PSD kormányzási stílusával, támogatta régi pártbéli barátait. Májusban jelentős mértékben hozzájárult az ellenzék európai választáson aratott győzelméhez azzal, hogy a választás napjára hirdetett meg népszavazást a PSD igazságügyi reformjairól, ezzel jelentősen növelve az ellenzékiek részvételét.

Romániában nyílt titok, hogy ezeknek a reformoknak a fő célja, hogy büntetlenséget biztosítsanak a korrupt politikusoknak. Mint emlékezetes, alig néhány nappal korábban a PSD sokáig mindenható és széles körben gyűlölt elnökét, Liviu Dragneát jogerősen elítélték, meg is kellett kezdenie büntetése letöltését.

Október 10-én az egyesült ellenzék a nemzeti kisebbségek és néhány kormánypárti képviselő támogatásával, bizalmatlansági indítvánnyal sikerült megbuktatni Viorica Dancila kormányfőt. Az új kormány már le is tette az esküt, bár a PSD ezt bojkottal igyekezett megakadályozni. Ez alighanem azzal függ össze, hogy a hétvégén lesz az elnökválasztás első fordulója, amelyen Ioannis a favorit. Vele szemben a posztkommunisták Dancilát indítják, de az elmúlt hetek kudarcainak a fényében kétséges, hogy egyáltalán bejut-e a novemberi 24-i második fordulóba.

Az elnökválasztás egyben megmutatja azt is, hogy a posztkommunisták ellenfelei nem egységesek, csak a korábbi kormány megdöntésére szövetkeztek. Koalíciójuk törékeny, és rá van szorulva a volt kormánypártból is néhány támogatóra: a következő választásokig a PSD a legerősebb párt a parlamentben.

Megfigyelők ezért arra intenek, hogy nem szabad túl sokat várni Ludovic Orbán miniszterelnöktől és csapatától. Az első, máris megkésett sürgős feladat egy új biztos-jelöltet állítani az EU Bizottságába, miután Brüsszel már Dancila két javaslatát is elutasította. (A szerkesztő megjegyzése: ez a szerdai napon megtörtént.) Nem kevésbé sürgős a jövő évi költségvetés elfogadása. Nem világos, hogy ezen kívül mennyi mozgástere lesz a kormánynak például arra, hogy hozzálásson az igazságügyi reform helyrehozásához, de még az sem, hogy egyáltalán hivatalban marad-e a 2020 decemberében esedékes választásig. Ugyanis már most hallható az előrehozott választásra irányuló követelés. Romániában tehát a legutóbbi fejlemények ellenére ingatag a helyzet, írja a Neue Zürcher Zeitung.

Forrás: Hírklikk