Orbán isteni magasságokba emelkedett

HírKlikk 2019. szeptember 18. 06:26 2019. szept. 18. 06:26

Intellektuális, sajátos magyar modellt kínál a világnak a magyar miniszterelnök, akinek sajátos véleménye van a keresztény szabadságról is. A vallásfilozófus ezt eszmetörténeti zűrzavarnak tartja.

Magyarország biztonságos hely bizonyos gondolatok számára – mondta Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, amikor a kormányfő legutóbbi beszédének értelmezésere kérte Bolgár György, a Klubrádió Megbeszéljük műsorában. Szerinte intellektuális vita zajlik a világban a működőképes államról, és ebben Magyarországnak nem mintakövetőnek, hanem mintaalkotónak kell lennie.

A miniszterelnök ezt úgy fogalmazta meg a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kongresszusán, hogy „Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk." Orbán Balázs ezt magyarázva kifejtette, hogy egy intellektuális, sajátos magyar modellt kínálnak a világnak.

A műsorvezető, Bolgár György közbevetette, hogy nem találtak ki semmi újat, létrehoztak egy majdnem egypártrendszert, az állam rátelepedett a médiától kezdve a gazdaságon át az igazságszolgáltatásig mindenre. Orbán Balázs erre úgy válaszolt, hogy a műsorvezető alábecsüli a kereszténységet. A kereszténységnek köszönhető, hogy létezik magyar állam, sőt az Európai Unió alapjait is kereszténydemokraták rakták le. A nemzet, az a fontos, a keresztény szabadság pedig a nemzetek megvédésére való. A nemzet, mint olyan nem egy pár száz éves „termék”, és a XXI. század üzenete is az, hogy nem a civil, vagy egyéb nem kormányzati szervezetek működtetik a világot.

Nem elég saját magunkat kitalálnunk, globális rendre van szükség. Ebbe Orbán Balázs szerint nem fér bele a migráció, hiszen a korlátlan helyváltoztatás nem tartozik az alapvető emberi jogok közé.

Az, hogy Orbán Viktor a kongresszuson a hegyi beszédből idézett, illetve arra emlékeztetett, jelzi, hogy kitüntetett helyet foglalunk el a világban, mintaadó ország vagyunk.

Gábor György teljes eszmetörténeti kavarodásnak nevezte azt, amit Orbán Viktor és Orbán Balázs mondott. A vallásfilozófus emlékeztetett arra, hogy a keresztény társadalmi tanítás nem létezhet a liberalizmus tanítása nélkül. Példaként említette a szubszidiaritás elvét, amely egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy a döntéseket helyi szinten kell meghozni, ott, ahol látják, ismerik érzékelik a problémát. Ez a klasszikus liberalizmus egyik alapelve, szemben áll a központosítással, a központi hatalom mindenhatóságának elméletével. Ez az elv jelenik meg 1931-ben egy pápai enciklikában. Szóval amiről Orbánék beszélnek, az meglehetősen furcsa. Hogy mi a céljuk? Ez a kérdés nyitva maradt.

Forrás: Klubrádió