Orbán Kaczynskivel is egyeztetett

NVZS 2019. március 12. 15:34 2019. márc. 12. 15:34

„Varsóban vasárnap délután szűk körben egyeztetett egymással Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke” – tudatta megkeresésünkre Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Arra azonban nem kaptunk választ, hogy valóban egy esetleges új, nacionalista szövetségről tárgyaltak volna. Sem a magyar, sem a lengyel sajtó nem írt a találkozóról, amelyről a Bloomberg is csak egy rövidke bekezdést szentelt. Az általunk megszólaltatott Lengyelország-szakértő  szerint „Túl nagy a csend” .

„Orbánnak a hétvégén betervezett tárgyalása volt egy új nacionalista politikai szövetségről a lengyel Jog és Igazságosság pártjával, amely átvett sok, általa kidolgozott illiberális lépést” – írta ma Bloomberg hírügynökség. A magyar kormányfő a hétvégén Lengyelországban járt, de érdekes módon a helyi nyomtatott és elektronikus sajtó nem számolt be a kétoldalú megbeszéléseiről. Igaz, Orbán egy NATO emlékünnepség miatt utazott Varsóba: a lengyel főváros melletti Wesolában ünnepelték meg a Magyarország, Lengyelország és Csehország húsz, s Szlovákia tizenöt évvel ezelőtti NATO-csatlakozását. Az immár történelmi lépésről megemlékező protokolláris eseménynél azonban sokkal izgalmasabb, hogy a jelen és a közeljövő történései miatt milyen egyéb programot bonyolított Varsóban Orbán a lengyel partnerekkel.

Megkérdeztük a miniszterelnök szóvivőjét, hogy „Orbán Viktor a hétvégi lengyelországi látogatása alatt folytatott-e kétoldalú tárgyalásokat a lengyelekkel, beleértve a jog és Igazságosság Pártjának képviselőivel? Ha igen igaz-e, hogy egy esetleges új EP-csoport volt a téma, illetve általában a Fidesz és a  jog és Igazságosság Párt EP-beli pozíciója, tervei, jövőbeni lépései?” Havasi Bertalan válaszában csak annyit közölt, hogy „Varsóban vasárnap délután szűk körben egyeztetett egymással Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke”. A többi feltett kérésre nem kaptunk választ, de azt a mondatot még tudatta velünk a szóvivő, hogy „Lengyelország miniszterelnökét pedig tisztelettel várjuk a március 15-i nemzeti ünnepre”.

A magyar (kormánypárti) média sem számolt be a kormányfői vizit ezen vetületéről, Gordon István, Lengyelország-szakértőt kerestük hát meg azzal, hogy mit lehet megtudni az ottani sajtóból. Meglepő választ kaptunk. „Túlságosan nagy a csend” – mondta ugyanis Gordon, aki nem találkozott semmilyen erre vonatkozó híradással sem az írott, sem az elektronikus médiában.

Egyedül a már említett Bloomberg hírügynökségnél olvastunk néhány mondatot Orbán varsói „különprogamjáról”. Az amerikai hírügynökség a Manfred Weber budapesti látogatását beharangozó előzetes egy paragrafusának az erejéig foglalkozott a témával. Azt írta, hogy tervezett tárgyalás volt egy új nacionalista politikai szövetségről a lengyel Jog és Igazságosság pártja és Orbán között. Emlékeztetett emellett arra, hogy mind Magyarország, mind pedig Lengyelország ellen folyik uniós eljárás a jogállamiság megsértése miatt.

Gordon István szerint a csend ellenére vagy éppen azért bármi megtörténhet, a dolog teljesen kiszámíthatatlan. Egyrészt, ha a Fidesz ki is válna a Néppártból, és létre is jönne egy a Bloomberg által is hivatkozott, de a nemzetközi sajtóban egyébként is többször taglalt nacionalista, szélsőjobboldali pártcsalád, a többi között  az Orbán-féle Fidesz, a Jarosław Kaczyński által vezetett Jog és Igazságosság, a francia Marine Le Pen által irányított Nemzeti Gyűlés és az olasz Matteo Salvini Északi Ligája részvételével, ez annyira kicsi lenne, hogy nem jelentene számottevő politikai erőt. Másrészt, ezek a pártok nagyon eltérő irányba húznak.

Ami pedig  magyar-lengyel viszonyt illeti – hiába jönnek immár hetedik alkalommal lengyel „kirándulók” a magyar nemzeti ünnep, március 15- alkalmából, hiába mond beszédet a Nemzeti Múzeum lépcsőjén Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, a kétoldalú kapcsolatokban van egy óriási ellentét: mégpedig az Oroszországhoz való viszony. A lengyelek még egy asztalhoz sem igen hajlandók ülni az oroszokkal, miközben Orbán „folyamatosan putyinozik” – mondja Gordon. Ezt pedig „még a Kaczyński-féle Lengyelország sem tolerálja”.