Orbán keresztény szabadságot vezetne be Magyarországon

HírKlikk 2019. július 29. 19:04 2019. júl. 29. 19:04

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét elég széles körben ismertette a nemzetközi sajtó, de túl nagy figyelmet még így sem szentelt az eseménynek, kizárólag rövid hírügynökségi jelentéseket közölt és nem főzött kommentárokat az elhangzottakhoz. A Neue Zürcher Zeitung - és számos más német nyelvű orgánum - a német dpa hírügynökség jelentését közölte. Ez kiemelte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök újra elutasította a liberalizmust, és a maga „illiberális demokrácia” koncepcióját hirdette beszédében.

A sok magyar által lakott településen tartott, és Magyarországról szervezett rendezvényen mutatta be Orbán 2014-ban első ízben az „illiberális demokráciát” politikai céljaként. Most arról beszélt, hogy ezt a fogalmat kell megtölteni „pozitív tartalommal”. Kifejtette: nem igaz, hogy a demokrácia meghatározásának része lenne a liberális alapvetés: a liberalizmus az egyént hangsúlyozza, és nem követel tőle morális felelősséget, ugyanakkor elhanyagolja az egyén közjóban szerzett érdemeit. Ezzel szemben az általa Magyarországon kiépített „keresztény demokráciában” éppen arról van szó, hogy elősegítsék a társadalomnak teendő szolgálatot. Mint mondta, azt tervezi, hogy a következő 15 évben bevezeti Magyarországon a „keresztény szabadságot”.

Ezt a teológiai fogalmat egyebek között úgy is interpretálják, hogy a szabadság célja Isten kinyilvánított akaratának teljesítése. Orbán szerint a keresztény szabadság kiépítése lesz a mai generáció hivatása, és célja, hogy „szembeszálljunk a liberális korszellemmel és a liberális internacionalizmussal”. Orbán emellett bírálta azt a „gyűlöletet”, amely szerinte a búcsúzó EU-Bizottság részéről felé sugárzott. Elismeréssel szólt - bár név szerint nem említette - Ursula von der Leyen új bizottsági elnökről, amiért hétgyermekes anya. Megfigyelők szerint Orbán jó kapcsolatokra törekszik az EU új vezetésével.

Forrás: Hírklikk