Orbán kincses szigetei

Föld S. Péter 2019. szeptember 5. 16:27 2019. szept. 5. 16:27

Nincs szigete Orbán Viktornak Horvátországban, hiába terjednek erről pletykák évek óta. Csak szeret a horvát szigeteken mászkálni, mezítláb az utcán, kezében papuccsal és vekni kenyérrel, egy hajóskapitány kíséretében. Van ilyen, nem vagyunk egyformák, mindenkinek más a hobbija.

Ezt a történetet már a Hírklikk is megírta, ám azóta kiderült, hogy Orbán Viktor a napokban egy másik horvát szigeten is tiszteletét tette. A hírt ugyan nem erősítették meg, de nem is cáfolták, így nem kizárt, hogy lehet némi valóságalapja. A horvát lapok szerint a miniszterelnök a Smokvica Vela nevű kibérelhető üdülőszigetre nem vitorlással, hanem egy fekete helikopterrel érkezett, mely jármű nem tévesztendő össze azzal a szerkezettel, amely Rogán Antalt szállította egy vidéki lakodalomba, sem azzal, amellyel Orbán a Vidi meccsire szokott repülni.

Smokvica Vela egyébként nem Orbán Viktoré, hanem Csányi Sándor tulajdonában van. Pontosabban a Csányi által tulajdonolt OTP Balansz Alap ingatlankezelő vette bérbe harminc évre, sajtóhírek szerint évente 260 millió forintos bérleti díjért. Megkérdezhetnénk, hogy honnan a miniszterelnök vonzódása a szigetekhez, túl azon, hogy valószínűleg mindegyikünkben él titokban a vágy, hogy egy saját, külön bejáratú szigete legyen. Orbánnak amúgy van már szigete, ha a terület földrajzilag nem is számít annak. Magyarországnak hívják ezt a szigetet, amely a környező világtól egyre elszigeteltebben, mondhatni, saját törvényei szerint működik. Ezen az Orbán által ki tudja még hány évig használt szigeten minden van, ami egy a miniszterelnöknek látszó férfiembernek szüksége lehet. Illiberális demokrácia, keresztény szabadság, akinek meg ennyi földi hívság sem elég, annak ott a rengeteg stadion, valamint az európai színvonalú korrupció, számos rokonnal, csókossal, komával.

Orbán Viktornak, saját elmondásaiból tudjuk, nehéz gyermekkora volt. Talán ezt akarja kompenzálni a hajóskapitánnyal súlyosbított vitorlással és a fekete helikopterrel. Hogy miből telik neki ezekre a költséges hobbikra, ne firtassuk. Nem a mi dolgunk, megtudjuk majd, amikor eljön az ideje, mert a Polt Péter vezette nagyon független ügyészség kinyomozza.