"Orbán kormányzása alatt drámai a zuhanás"

HírKlikk 2019. február 5. 18:34 2019. feb. 5. 18:34

A Freedom House nyilvánosságra hozta jelentését, amelyben különböző szempontok szerint mérik a Föld országainak állapotát a szabadságjogok és a szabad nyilvánosság szempontjából. Értékelésük szerint, olyan drámai mértékű visszaesésére még nem volt példa az Európai Unió egyetlen tagállamában sem, mint ami Orbán Viktor kormányzása alatt következett be az utóbbi években.

A 24.hu. szemlézte jelentésben szerepel, hogy Amerika még mindig  jó helyen szerepel világszinten a demokrácia-rangsor szempontjából, de Trump hatalomra kerülése óta sokat romlott a helyzet, úgy tűnik, az elnöknek ezek a kérdések nem fontosak, ennek pedig egyértelmű nemzetközi hatása is van.

Magyarországon öt éve folyamatosan romlást rögzítettek és idén változtatták meg a minősítésünket szabadról részben szabadra. A visszaesés mértéke egyedülállón magas az EU tagállamai között, írják. Példaként hozzák a független sajtó és a civil szféra elhallgattatását, a CEU kiűzetését, illetve az év végi tüntetéseket.

Az elérhető 100 pontból 70-et tudtunk összeszedni, 195 országból a 87. helyezést értük el a Freedom-House listáján. A szomszédos országok közül csak Ukrajna és Szerbia vannak lemaradva, a többiek mind szabad minősítést kaptak.

Szíria végzett egyébként nulla ponttal az utolsó helyen. Tibet, Türkmenisztán, Eritrea, Dél-Szudán és Észak-Korea előzi. Az élen Norvégia, Svédország és Finnország állnak.

A kormány sorosozással kommentálta a Magyarországra vonatkozó megállapításokat.

Forrás: 24.hu