Orbán leverte a bosszúra szomjazó Kövért

HírKlikk 2018. december 18. 07:58 2018. dec. 18. 07:58

Nem döntött a múlt szerdán a rabszolgatörvény szavazását megakadályozni próbáló képviselők megbüntetéséről a parlament Házbizottsága hétfői ülésén.

Mint ismert, Kövér László egyenesen puccskísérletnek nevezte, hogy DK-s, MSZP-s és Párbeszéd-képviselők elfoglalták a házelnöki pulpitust, így Kövér Lászlónak a terem közepén kellett „megnyitnia” az ülést, ami az ellenzék szerint nem is lehetett szabályos emiatt. A Házelnök utólag több nyilatkozatában is „a lehető legsúlyosabb” büntetést követelte a pulpitusfoglalóknak, ami kilenc üléstől való eltiltást jelentene.

A Népszava több egymástól független forrásból származó információi szerint Kövér László komolyan gondolta, hogy példát kell statuálni, a Fidesz felsővezetése azonban megosztott volt. Többen amellett érveltek ugyanis, hogy – bár valóban súlyos, ami történt – csak „mártírt csinálnának” az érintettekből. Emiatt ők mérsékelt, vagy éppen semmilyen büntetést szerettek volna.

A lap úgy tudja, Orbán Viktor is az utóbbiak közé tartozott, ő egyébként szerdán is úgy nyilatkozott, hogy „bízzuk a történészekre”, hogy belefért-e a tiltakozásnak ez a formája.

Az ellenzék egyébként hétfőn „ellentámadásba” ment át a Házbizottságon, Tóth Bertalan MSZP frakcióvezető az ülés után elmondta, hogy kezdeményezték Kövér László megbüntetését is, mert a Házelnök a múlt szerdai akció során azt mondta egy szocialista képviselőre, hogy „Ki ez a f…?”, de a Fideszes képviselők ezt megakadályozták.

Vadai Ágnes szerint Kövér László „nagyon bátor, ha büntetéseket kell osztogatni, de ahhoz gyáva, hogy az ellenzékiek szemébe nézzen”, ezért el sem ment az ülésre, a „samesza, akit maga helyett küldött, azt sem tudta, hova kell leülnie”.

Forrás: Népszava