Orbán majd megoldja

Föld S. Péter 2019. szeptember 28. 09:55 2019. szept. 28. 09:55

Majd megoldom. Ezt mondta Orbán Viktor pénteken reggel a közrádiónak adott interjúban az őt kérdező mikrofonállványnak. Vagyis, megoldja a Trócsányi-ügyet. Merthogy a volt magyar igazságügyi miniszter jelen állás szerint nem lesz az Európai Unió biztosa. Persze, hétfőn lesz még egy menet, és a kulisszák mögött még sok minden történhet, háttéralkuk és megalkuvásként minősíthető megállapodások. Business as usual.

Amiről írni szeretnék, nem az, hogy Trócsányi Lászlóból lesz-e uniós biztos, hanem az, ahogyan Orbán Viktor fogalmazott. Majd megoldom. Mondhatta volna szebben kis lovag. Például úgy, hogy most a mi térfelünkön pattog a labda, a mi felelősségünk az, hogy megoldást találjunk erre a kétségkívül kínos helyzetre. Vagy: mindent elkövetünk, komolyabb veszteség nélkül jöjjünk ki ebből a kellemetlen ügyből.

Orbán nem először fogalmaz egyes szám első személyben, szokása ez egy ideje. Mint egy uralkodó, aki kegyeket és javakat oszt, birtokokkal jutalmazza a hozzá hű urakat, karóba húzza az ellene lázadókat. De aki jó hozzá, és szolgálja rendületlenül, annak nincs oka félni. Emlékezetes találkozása a nagygéci Bözsi nénivel, akinek a malacát személyesen is köszöntötte a miniszterelnök. (Helló, Röfi!) Akkor azt mondta: „Ha a számok úgy alakulnak, akkor emelek.” Mármint nyugdíjat. Ő. Emel. És a számok persze úgy alakultak, ezért Orbán felemelte Bözsi néni és a többi idős ember nyugdíját.

Orbánnak van egy elhatalmasodó kényszerképzete: Magyarországnak gondolja magát. Amikor évekkel ezelőtt az Európai Parlamentben leordították a fejét, akkor azt mondta, hogy megsértették a magyar embereket. Meg, hogy a magyar emberekkel nem lehet ilyen hangon beszélni. Pedig, ott és akkor, csak egy magyar embert sértettek meg, és egy magyar emberrel kiabáltak.

Orbánék most igyekeznek azt a látszatot kelteni, hogy Trócsányi László vesszőfutása mögött a bevándorláspártiak vannak. Akik azért támadják Magyarországot, mert nem akarunk menekülteket (migránsokat) befogadni. Holott elmondták Orbánnak ezerszer, hogy elsősorban nem ezért kritizálják a magyar kormányt, hanem a jogállam lebontása, a demokratikus értékek semmibe vétele miatt.

Egyik fülén ki, a másikon úgyszintén.

Orbán most majd megoldja Trócsányi László ügyét. Ha másban nem, ebben biztosak lehetünk. Mint tőle tudjuk, ő még sosem hazudott a magyar embereknek. Miért épp most tenne ilyet?