Orbán megfúrta a klímaegyezményt, Áder beszédesen hallgat

Föld S. Péter 2019. június 23. 07:48 2019. jún. 23. 07:48

Magyarországnak nincs köztársasági elnöke, tegnap ugyanis kirúgtam Áder Jánost. Azt követően küldtem el, hogy Orbán Viktor, Magyarország képviseletében - a csehekkel és a lengyelekkel együtt – megvétózta az Európai Unió által előkészített klímaegyezményt. Szokás szerint a magyar emberekre hivatkozott Orbán, és a környezet iránt állítólag nagyon elkötelezett Áder nem szólt ehhez egy szót sem. Nem jelent meg a televízióban, hogy rendkívüli bejelentést tegyen, még csak nem is vonta össze haragosan a szemöldökét. Pedig, elmondhatta volna, hogy számára a környezet fontosabb, mint a pártkötődés, és Orbán Viktor menjen a francba.

Berendeltem a hivatalomba Ádert. Kicsit várattam a folyosón, aztán közöltem vele, hogy nincs tovább. Történetünk véget ért, nem tartok igényt a szolgálataira.

Úgy tett, mint aki nem érti. Hogy ő egész életében a nemzet egységének megteremtésén dolgozott. És, hogy a törvényesség számára szent. Meg még hasonló hülyeségek.

Mondtam neki, hogy betelt a pohár. Sok van a rovásán. Eddig sem az én elnököm volt, hanem a miniszterelnöké, de mostantól már akkor sem lenne az államfőm, ha eddig az lett volna.

Mi a baj? - kérdezte Áder.

Az neked már édesmindegy Jánosom. De azért elmondom. Nem szólaltál meg soha, amikor kellett volna. Például, amikor azt a Gruevszki nevű bűnelkövetőt a te kormányod Magyarországra szöktette, bújtatta és menedékjogot adott neki. Nem szóltál János akkor sem, amikor teleplakátolták az országot egy közel kilencvenéves magyar származású amerikai milliárdos fényképével. Egy olyan embert zsidóztattatok le ily módon az emberekkel, aki majdnem annyi jót tett Magyarországgal, mint amennyi rosszat a te miniszterelnököd. Nem szóltál akkor, amikor Kósa Lajos. Hallgattál arról is, hogy Semjén Zsolt. Csöndben maradtál, amikor Orbán veje.

Soha nem mondtál semmit, amikor valamit mondanod kellett volna.

Ő csak a törvények szellemében, kezdte megint a mantrát. Meg hát, értsem meg, őt a miénkénél nagyobb horizontok vonzzák. Legutóbb is a Föld megmentésén dolgozott.

A Városligetnél csöndben voltál, mondtam neki. Vagy amikor kiirtották a fákat a Kossuth téren.

Ő a globális problémákkal foglalkozik, válaszolta. A vizek és a levegő tisztaságával.

Nem érdekel, válaszoltam. Van egy hazád, úgy hívják, hogy Magyarország. Az itteni emberek problémáival kellene foglalkoznod. A szegénységgel, a nyomorúsággal. A leharcolt egészségüggyel, a lebutított oktatással. Azzal, hogy a kormány mások ellen uszítja a magyarokat.

Kezdte felfogni, hogy nincs tovább.

Közös megegyezéssel? Próbálkozott, de nem voltam rá vevő.

Alkalmatlanság miatt, válaszoltam. Horgásznak jó vagy, államfőnek nulla.

Legkésőbb hétfőn délben feladok egy hirdetést. Mindössze két szó lesz benne: államfő kerestetik.

Ha nem lesz alkalmas jelölt, kicsit hosszabban is megismétlem, ezzel a szöveggel: Hozott szalonnával egérirtást vállal doktor Varsányiné.