Orbán miért nem vette észre 2015-ben, hogy százezer menekült tart Magyarország felé?

Szekeres Imre 2019. június 29. 19:44 2019. jún. 29. 19:44

Hargitai Miklós a mai Népszavában joggal teszi fel a kérdést, hogy az Orbán-kormány hogyan nem vette észre, hogy 2015-ben százezer menekült tart Magyarország felé, majd elfoglalja a Keleti-pályaudvart. Felteszi azt a kérdést, hogy a magyar titkosszolgálatok miért nem jelezték a kormánynak, vagy ha igen, miért nem foglalkozott vele Orbán Viktor.

Azért örülök a véleménycikknek, mert 2015 óta állandóan ezt feszegetem, meg is kaptam Bayer Zsolttól a szokásos gorombaságot. Most már nem vagyok egyedül! 

Szeretném egyértelművé tenni, hogy a katonai felderítés és elhárítás jelezte. (A civil munkáját nem ismerem, de a katonaiét igen, mert miniszterként megismerhettem.) A katonai biztonsági szakemberek egyszerűen nem tehetik meg, hogy nem észlelik és nem jelentik, ha bármilyen kockázati tényező felmerül. Bármilyen rezsim legyen és bárki is legyen a miniszterelnök, vagy a honvédelmi miniszter. Ez ugyanaz, mintha a legsúlyosabb diktatúrában a buszvezető a forgalommal szemben menne. Nem függ a rezsimtől!

Többször elmondtam, hogy már 2009-ben jelezték, hogy Észak-Afrikában káosz várható és a jelentésük alapján intézkedett a vezérkari főnök, hogy tisztek francia nyelvű képzésre is menjenek, mert Észak-Afrikában inkább azt, mint az angolt lehet használni, ha békefenntartásban kell majd részt venni. 

Az azonban jogos kérdés, hogy a Orbán Viktor miért nem tett eleget feladatának és miért kockáztatta Magyarország biztonságát. Miért nem vette fel a kapcsolatot a célországok kormányaival a menekültek helyzetének rendezéséről? Miért nem tett eleget alapvető emberiességi szempontoknak? Miért nem működött együtt más kormányokkal, hogy visszafordítsák a menedékjogra nem jogosultakat? Miért nem biztosította a menedékjogra jogosultak regisztrálását és tovább utazását? Miért kockáztatta Magyarország biztonságát?