Orbán nehéz órák elé néz

HírKlikk 2019. szeptember 13. 12:19 2019. szept. 13. 12:19

Negatív várakozások előzik meg a finn miniszterelnök szeptember végi budapesti útját: a magyar diplomácia részéről feltétlenül érzékelhető a feszültség, de a Népszava információi szerint Helsinkiben sem felhőtlen látogatásra készülnek.

Az EU Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő skandináv állam kormányfője eltökéltnek tűnik abban, hogy bekerüljön a következő költségvetési időszak szabályrendszerébe az a mechanizmus, amely a pénzügyi támogatásokat jogállami normákhoz igazítja, így a magyar kormány nehéz tárgyalás elé néz.

A Népszavához eljutott belső, részben nem nyilvános jelentéseken alapuló külügyminisztériumi információk szerint magyar részről arra számítanak: a finn kormányfő Antti Rinne keményen beleáll majd a magyar kormányt érintő jogállami kritikákba. Budapesten is hangoztatni fogja, hogy az új hét éves európai uniós pénzügyi ciklusban a regionális fejlesztési támogatásokat jogállami kritériumokhoz kössék.

A finn EU-elnökség egyik legfontosabb célja a jogállamiság megerősítése az Európai Unióban. Ennek jele, hogy kezdeményezésére hétfőn az uniós miniszterek meghallgatást tartanak a magyarországi helyzetről a kormányközi döntéshozó testületben, az EU Tanácsában. Ez lesz az első alkalom a tavaly szeptember óta tartó 7. cikkelyes eljárásban, hogy a tárcavezetők hosszú és tematikus vitát folytatnak a témáról.

Ráadásul magyar információk szerint a finn miniszterelnök a náluk is szokásos éves nagyköveti értekezleten szintén hangsúlyosan beszélt a jogállamiság és az EU-s támogatások összekötéséről. Ezt élesen elutasítja a magyar kormány. Ennek ellenére információink szerint finn részről is arra számítanak: ez nem fogja gátolni Rinnét abban, hogy nyíltan beszéljen terveiről. Bár a látogatás rövid lesz - csak egy délutánt tölt Budapesten a finn miniszterelnök –, értesüléseink szerint elképzelhető, hogy ellenzéki politikusokkal is találkozik majd.

Forrás: Népszava