"Orbán nem kapott felhatalmazást, hogy eljátssza a magyar gyermekek jövőjét"

HírKlikk 2019. június 21. 13:15 2019. jún. 21. 13:15

Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást arra, hogy eljátssza a magyar gyermekek jövőjét a lengyel szénipar érdekében - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter, közölve: mindent megtesz azért, hogy a kormányfőnek az Országgyűlés előtt kelljen számot adnia arról, miért akadályozza az uniós klímavédelmi célok megvalósítását.

 Az ellenzéki politikus azt kifogásolta: valószínűleg a magyar vétó is közrejátszott abban, hogy nem született megállapodás a karbonsemlegesség 2050-es céldátumáról az unióban.  

Leszögezte: az Európai Zöldek már ezzel a dátummal sem értenek egyet, hiszen "a klímaváltozás már itt van", ezért már 2030-ig felszámolnák a szén-dioxid-kibocsátást Európában. 

Ezzel szemben a sajtóhírek szerint a magyar, a lengyel és a cseh kormány megvétózta az uniós céldátumot, míg Észtország a "puha vétóval" élve tartózkodott. 

Ungár Péter megjegyezte: kíváncsi Áder János államfő véleményére a magyar vétót illetően, hiszen a köztársasági elnök szokta elmondani "a lehető legtöbb zöldpanelt".

Forrás: MTI/Hírklikk