"Orbán nyilatkozata szakmailag értelmezhetetlen"

HírKlikk 2019. február 17. 11:44 2019. feb. 17. 11:44

Dollármilliárdokat költ a magyar kormány hadseregfejlesztésre, a miniszterelnök szerint ugyanis nem lesz tartós az amerikai jelenlét a kelet-közép-európai régióban.

- Azok közé tartozom, akik fontosnak tartják a NATO-t, de nem gondolom, hogy Magyarország biztonságát a NATO-ra lehet alapozni. Képesnek kell lennünk a támadások saját erőből való elhárítására – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a kormányközeli Figyelőnek adott interjúban.

A kormányfő arra a felvetésre, hogy miért szükséges a napokban bejelentett hadászati fejlesztés, a közép-hatótávolságú légvédelmi rendszer vásárlása, azt mondta: ez a beszerzés illeszkedik a többéves programba, „amelynek a végén Magyarországnak jelentős katonai ütőereje lesz, és bármilyen irányból érkező támadást saját erőből is ki tud védeni.”

- Modern viszonyok között fizikai lehetetlenség, hogy egy tízmilliós ország egyedül meg tudja védeni magát egy olyan fenyegetéstől, amely bármelyik irányból érkezhet – mondta a Népszavának Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter, aki szerint a kormányfő nyilatkozata ennek megfelelően szakmailag értelmezhetetlen.

- A NATO védelmi működésének része, hogy az ország szorosan együttműködik a katonai közösség egészével. Így például ha egy azonosítatlan repülőgép halad Magyarország felé, akkor a NATO déli parancsnoksága már jóval azelőtt jelez, hogy a magyar légelhárítás hatókörébe érkezne a gép. Ilyen kölcsönös együttműködésre alapuló garanciarendszer nélkül ugyanezt a szintű légvédelmet egyedül biztosítani teljes képtelenség.

Forrás: Népszava