„Orbán páriává vált Európában”

HírKlikk 2019. február 12. 06:00 2019. feb. 12. 06:00

Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump amerikai elnök egyik legbiztosabb szövetségesévé vált – írta az ABC című, jobboldali spanyol napilap hétfőn Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatása kapcsán.

A lap – amelynek cikkét a hvg.hu szemlézte - úgy fogalmazott: nem véletlen, hogy Pompeo Magyarországon kezdi meg európai körútját, tekintve, hogy a magyar kormányfő Donald Trump egyik legbiztosabb szövetségesévé vált az Európai Unióban és a NATO-ban.

David Alandete washingtoni tudósító megállapítása szerint az, hogy Orbán páriává vált Európában szélsőséges politikái, idegengyűlölő kijelentései és Oroszországhoz való közeledése miatt, nem befolyásolja az amerikai elnököt, aki Magyarországot szokta példaként hozni arra, hogy működnek azok a falak, amilyeneket ő is tervez a mexikói határra építeni.

A szerző hangsúlyozta, hogy az amerikai diplomácia hónapok óta ápolja a kapcsolatot Orbán Viktorral, és felidézte a magyar kormányfő Mike Pompeóval folytatott január végi telefonbeszélgetését, valamint azt, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az elmúlt egy évben kétszer is látogatást tett a Fehér Házban.

A falak előnyben részesítése mellett Orbánnak és Trumpnak több egyéb közös pontja is van – írta David Alandete.

Szerinte mindkét vezető többé-kevésbé nyilvánvaló csodálattal viseltetik Vlagyimir Putyin orosz elnök iránt, és mély ellenszenvvel Soros György milliárdos és filantróp felé.

Forrás: hvg.hu