"Orbán posztfasiszta rendszert épít"

HírKlikk 2019. február 16. 11:39 2019. feb. 16. 11:39

Ma tartja kongresszusát az MSZP, amelyen a párt európai parlamenti listáját fogadják el.

Az EP-listáról döntő szombati budapesti MSZP-kongresszuson Tóth Bertalan közölte, a Fidesznek azért jó a nemzetállamok Európája, mert így kevesebb szabályt kell betartania, az MSZP ezzel szemben Európa egységéért, a jólétért és a biztonságért fog küzdeni. "Nekik csak a haszon kell, a rengeteg pénz Európából, amit ellophatnak" - jelentette ki.

A szocialista politikus több közös uniós szabályt szorgalmazott, olyanokat, amelyek megvédik az európai, köztük a magyar dolgozókat a tőke kizsákmányolásától. Szorgalmazta a közös uniós nyugdíjminimum bevezetését is.

"Itt az ideje, hogy az európai közösség végre az emberekről szóljon" - fogalmazott, közös ügyként meghatározva az európai színvonalú egészségügyet, oktatást, jövedelmi viszonyokat.

"Haza. Szeretet. Európa." - idézte Tóth Bertalan pártja EP-listájának mottóját, amiről azt mondta, ez a három szó határozza meg leginkább értékrendjüket.

Az MSZP elnöke szerint a kormánynak ezzel szemben arról van papírja, hogy a közös értékekkel szemben politizál, listákat készít a szabad gondolkodókról, antiszemita propagandával gyűlöletet szít, történelmet hamisít. A Fidesz posztkommunistázik, miközben állampártot és egy posztfasiszta rendszert épít - tette hozzá.

Tóth Bertalan az ellenzéki egységet szorgalmazva közölte, csak úgy lehet visszaadni a magyarok demokratikus hitét, ha egységben lépnek fel. A változáshoz minden változást akaró polgár - legyen az szocialista, liberális, vagy konzervatív - akaratára szükség van - hangoztatta.

Hangsúlyozta, mindent meg kell tenni azért, hogy a májusi EP- és az őszi önkormányzati választáson közösen lépjenek fel a hatalommal szemben. Elmondta, az együttműködés során a baloldali értékeket nem kell feladni, azokat karakteresebben kell képviselni.

Az MSZP első embere szerint a kormány megbélyegez embereket – példaként többek között Bálint gazda díszpolgári javaslatának leszavazását említette –, nyíltan antiszemita propagandát folytat és a Horthy-rendszert tekinti követendő példának. Tóth szerint Orbán úgy kommunistázik, hogy közben állampártot, posztfasiszta rendszert épít.

Forrás: Hírklikk