Orbán, Rogán és Szájer elindulnak megmenteni Európát

Nagy András 2019. március 17. 12:59 2019. márc. 17. 12:59

Ha lenne olyan vicc, ami úgy kezdődik, hogy Orbán, Rogán és Szájer elindulnak megmenteni Európát, valószínűleg csak Vlagyimir Putyin tudna őszintén derülni rajta. Mondjuk ő már most is röhöghet a markában, nagyon rosszul nem tud kijönni az Európa jövője szempontjából sorsdöntőnek mondható májusi európai parlamenti választásból.

A mostanság túl gyakran nem nyilatkozó Rogán Antal némileg váratlanul interjút adott az állami rádiónak. A propagandaminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta, a Fidesznek addig éri meg az Európai Néppártban maradni, amíg az nem áll át teljes egészében a bevándorláspártiak oldalára.

Az már önmagában is egy vicc, hogy képes volt hozzátenni: „azt szeretnék, ha nyílt vita folyna arról, Európa akar-e bevándorlókat.” Ha ugyanis van valami, ami távol áll a Fidesztől, az pont a nyílt vita. Azon belül az úgynevezett konszenzuskeresés, adott esetben az álláspontok kulturált ütköztetése, ne adj’ Isten a többségi álláspont demokratikus normáknak megfelelő elfogadása.

A lényeg azonban nem ez. A Fideszt, ha valóban kirakják az Európai Néppártból, nem a bevándorlók miatt fogják kirakni. Hanem a populista, unióellenes szélsőjobboldallal való egyre nyilvánvalóbb lepaktálásért, ami hosszú távon egyedül az euroszkeptikus pártokat keblére ölelő Putyinnak hoz hasznot.

Másik vicces elszólása Rogánnak az volt, hogy a legnagyobb kudarcként említette, hogy a britek kiléptek az unióból, a „migránsok, a bevándorlók pedig tömegével bejöttek”. Mintha nem a Fidesz-kormány engedett volna be egy megyeszékhelynyi bevándorlót a letelepedési kötvénybiznisz keretében.

Egy biztos: a Fidesz és európai pártcsaládja közötti vita csak a csúcsa annak a jéghegynyi konfliktusnak, amit Orbán Viktor 2010 óta itthon és Európában generált. És bár nyilván sok részletet nem ismerünk, a Fidesz-kormány nem ok nélkül fordult Oroszország felé a külügyi és a gazdasági kapcsolatok terén is. Innen nézve Szájer József minapi nyilatkozata is megmosolyogtató, aki nagyon bízik abban, hogy van még kiút a Fidesz és a Néppárt közti konfliktusból. Persze, kelet felé biztosan van.

Szájer szerint egyébként egy elhamarkodott szavazás a Fidesz kizárásáról gyengítené a Néppártot. Ez igaz, sőt: mivel a legnagyobb pártcsaládról van szó, gyengítené az egész Európai Uniót. Így ennek a szavazásnak, ha sor kerül rá, komoly tétje lesz minden uniós állampolgár számára.

Ha happy end lesz a történet vége, és a Fidesz nem kerül ki a Néppártból, Putyin máris mosolyoghat: egyik legnagyobb szövetségese továbbra is az európai fősodorban marad. Ha pedig a kevésbé vicces, vagyis a Fidesz kizárását jelentő forgatókönyv lép életbe, akkor a májusi szavazásnak alighanem Oroszország lesz a legnagyobb, ha nem az egyetlen nyertese.