Orbán roma szószólóját is ráküldték a Jobbikra

HírKlikk 2019. február 19. 07:58 2019. feb. 19. 07:58

Az Országgyűlésben hétfőn az ellenzék kivonulását követően 108 igen szavazattal biztosítottak napirend előtti felszólalási lehetőséget Farkas Félix roma szószólónak.

Mára egyértelmű, hogy a szocialisták és a jobbikosok nem is ellenségek, ami a romagyilkosságok idején még csak gyanú volt - jelentette ki Farkas Félix roma szószóló, rámutatva, hogy a két párt tagjai közös rendezvényeken vesznek részt, és a baloldal nem határolódik el a Jobbik ideológiájától. Felidézte Sneider Tamás Jobbik-elnök nemrég napvilágra került kijelentéseit: "jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök", és azt mondta: a Jobbik elnökének le kellene mondania mandátumáról. 

Kijelentette: az 1990-es években valamennyi roma rettegésben élt Magyarországon, amikor skinheadek járták az országot. Később az utcai csoportok formalizálódtak, és politikai párt is alakult ebben a szemléletben, Jobbik néven - mondta. A Magyar Gárda a szocialista kormányzás alatt büntetlenül masírozhatott az országban - fogalmazott, legfájóbbnak a romagyilkosságokat nevezve. Szélsőségesen roma- és zsidóellenes szemléletűnek nevezte a Jobbikot, és azt mondta: "önök nem változnak meg soha".

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője - aki frakciótársaival visszatért az ülésterembe a korábbi kivonulás után - ügyrendi felszólalásában azt mondta: a roma szószóló nem szólalhatott volna fel, mert annak engedélyezéséhez a jelenlévő képviselők négyötödének támogatása szükséges, a Jobbik képviselői pedig, bár nem nyomtak gombot, jelen voltak, képviselői kártyájukat behelyezték az ülésterem készülékeibe. A politikus a Házbizottság összehívását kérte az ügyben.

Kövér László házelnök úgy felelt neki: ügyrendi kérdésekkel forduljanak az ügyrendi bizottsághoz, de "nincs igazuk, az van jelen, aki a szavazásban részt vesz". 

Forrás: MTI