Orbán szokatlan jelenséggel szembesült

HírKlikk 2018. december 23. 07:46 2018. dec. 23. 07:46

A hvg.hu által szemlézett írásában a New York Times részletes beszámolót nyújt olvasóinak arról, ami Magyarországon történik.

Orbán Viktort a New York Times szélsőjobboldali miniszterelnöknek nevezi már írása elején, majd rögtön rátérnek a szerzők arra, hogy a magyar kormányfő szokatlan jelenséggel, tartós utcai demonstrációval találta magát szembe – írja a cikket szemléző hvg.hu.

Az ok ismert, a 400 órás túlmunkát lehetővé tevő jogszabály-módosítás, amit nemcsak itthon, hanem külföldön is rabszolgatörvénynek neveznek, „slave law.” Az amerikai lap beszámol a pénteki tüntetésről is, írásuk szerint 5000 demonstráló vonult a Sándor-palotához, Áder János hivatal elé, de szólnak Orbán Viktor péntek rádióinterjújáról is, ahol a kormányfő a tüntetést hisztérikus sikongatásnak nevezte.

Az amerikai lap minden igényt kielégítően írja le, mi van a törvényben, mi történt a parlamentben és mi történik az utcán, megszólaltatják többek között Köllő János közgazdászt, az MTA tagját, több százezer munkavállaló mond nemet a túlóratörvényre.

Juhász Attila, a Political Capital elemzője pedig arról beszél, az elégedetlenség hulláma elérte azokat a társadalmi csoportokat, amelyek korábban nem tüntettek. Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója pedig az Orbán-kormány idegenellenességét emeli ki, ami – ezt már Köllő teszi hozzá – súlyos munkaerőhiányhoz vezetett. És már el is érkeztünk oda, miért is kell Orbánnak a rabszolgatörvény.

A New York Times idézi a hvg.hu oldalán november végén, még a rabszolgatörvény elfogadása és a tüntetések kezdete előtt készült cikket, amiben azt írták, „az évi 400 órás túlóra lehetősége brutális, a dolgozók kizsákmányolásához vezethet, stresszt hoz a családi életbe, és újabb löketet adhat a külföldi munkavállalásnak.”

Forrás: hvg.hu