Orbán szomorú vasárnapja

HírKlikk 2018. november 25. 09:37 2018. nov. 25. 09:37

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke egy videót osztott meg közösségi oldalán. A bejegyzéshez csak a film címét írta, azaz annyit, hogy Szomorú vasárnap.

November 25-e van, a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja.

Minden bizonnyal ebből az alkalomból tett közzé bejegyezést Orbán Viktor a közösségi oldalán, amelyen a Szomorú vasárnap című filmben énekelni el a címadó dalt Marozsán Erika színésznő Ilona szerepében - írja az Origo.

Az emléknapról

1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként csaknem 800 ezer embert hurcoltak el hazánkból a Szovjetunióba többéves kényszermunkára, illetve 5-25 éves száműzetésre. A GULAG rabtelepeire a magyar hatóságok hathatós közreműködésével, koholt vádak alapján politikai foglyok és ártatlan, utcáról elhajtott emberek tízezrei kerültek.

A túlélők első csoportja csaknem egy teljes évtizeddel később térhetett vissza Magyarországra a GULAG-táborokból 1953. november 25-én.

Az Országgyűlés 2012-ben nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává - írja a kormány oldala.

Forrás: Origo