Orbán Trump előtt a Roszatom fejével találkozott

Föld S. Péter 2019. május 13. 07:48 2019. máj. 13. 07:48

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatóját, tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen áttekintették a paksi atomerőmű-építési projekt állását, és tárgyaltak a további teendőkről. Orbán Viktor szerint a két új atomerőművi blokk megépítése jelentősen növeli Magyarország energiabiztonságát, hozzájárul hazánk energiafüggetlenségéhez és a klímavédelmi célok eléréséhez is. A beruházás tehát teljes mértékben összhangban van Magyarország nemzeti érdekeivel, hangsúlyozta a kormányfő.

Eddig a hír, és az ember első gondolata nem más, mint hogy milyen rendes ember ez a Havasi Bertalan. Tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök vasárnapi programjáról, arról, hogy a Roszatom vezérizgatójával tárgyalt. Miközben el is titkolhatta volna, hogy a családján kívül kivel találkozott Orbán, egy nappal amerikai útja előtt.  És akkor mi, magyar polgárok, még annyit sem tudnánk e találkozóról, valamint az ott elhangzottakról, mint most. Nem mellesleg, most sem tudunk sokat.

Mert jó, megtudtuk azt, amit eddig is a tudtunkra adtak. Hogy a paksi beruházás jó, mert hasznot hoz a magyar gazdaságnak, ennél jobb üzlet talán nincs is a világon. De azt is látnunk kell, hogy Lihacsov nyilván nem azért bandukolt el a Karmelita kolostorba, hogy ezt mi megint megtudhassuk. Nehéz nem odafigyelni a találkozó időzítésére. Egy nappal Orbán amerikai útja előtt fogadta a magyar miniszterelnök az orosz óriáscég vezérigazgatóját, azt az embert, aki majdnem olyan fontos ember a hazájában, mint Putyin elnök.

Valószínűleg nem volt véletlen, hogy épp az amerikai út előtti napon futott össze ez a két ember. És talán a szó klasszikus értelmében nem is tárgyalás volt, hanem eligazítás. Lihacsov elmondta Orbánnak, hogy meddig mehet el Amerikában. Figyelmeztette például arra, hogy legyen nagyon óvatos, kerülje a no-go zónákat, és utcán ne váltson valutát. És ne legyen nála egyszerre sok készpénz, mert Amerika veszélyes.

Ilyeneket mondhatott a Roszatom vezérigazgatója Orbánnak, miközben jó utat kívánt a magyar miniszterelnöknek. Mellékesen azt is megjegyezte, hogy mi lenne a hasznos viselkedés a Trump-pal való tárgyalásokon.

Persze, lehet, hogy nem így történt, és a találkozó időzítésében nem kell semmi mögöttes szándékot keresni, vagy pláne, fölfedezni. Véletlen lehetett, hogy a magyar miniszterelnök, és a legnagyobb orosz atomenergetikai cég első embere épp egy nappal Orbán amerikai útja előtt találkozott. Orbánnak nyilván más, kellemesebb teendői is lettek volna ebben az időben – elbúcsúzni a családjától, becsomagolni a bőröndjébe a cuccait, meg ilyenek.

Nem jött jókor Orbánnak ez a találkozás, mentségére szóljon, hogy az ő helyzetében más sem tudott volna kitérni előle.