Orbán veszélyes játékot játszik

NVZS 2019. május 24. 12:00 2019. máj. 24. 12:00

„Tudjuk, hogy Schmidt Mária azt szokta kimondani, amit Orbán Viktor gondol, vagy ha nem, akkor továbbadja Orbánnak, amit gondol” – ez volt Balázs Péter első reakciója Schmidt Mária legutóbbi, az Európai Uniós tagságunk kapcsán egy erdélyi fórumon elhangzott kijelentésére. Orbán Viktor történésze, ideológusa azt fejtegette, hogy csak addig szabad az EU-ban maradnunk, amíg az az érdekünkben áll. Balázs Péter ezzel együtt sem gondolja, hogy Orbán ki akarna lépni az Unióból, számára az kockázatos lenne, mert a magyarok túlságosan EU-pártiak.

„Az Unióban addig kell maradnunk – és itt nemcsak Magyarországra gondolok hanem az egész térségre, így Romániára is – amíg több az előny mint a hátrány. Le kell arról szokni, hogy szerelmi házasságot kötünk, lelkesedésből vagyunk együtt, tiszteljük őket, felnézünk rájuk – ez egy érdekviszony! Ameddig több az előnye, mint a hátránya addig ott a helyünk, ha ez nem így van, lehet gondolkodni arról, hogy milyen más lehetőségek vannak” – ezt Schmidt Mária mondta egy temesvári rendezvényen. A XXIV. Bánsági Magyar Napok keretében „Magyarország és az Európai Unió” címmel tartott Schmidt-előadásról a Nyugati Jelen tudósított.

„A kijelentés mindenképpen rávilágít arra, hogyan vélekedik a Fidesz csúcsvezetése az Európai Unióról, az uniós tagságunkról” – szögezte le Balázs Péter, volt külügyminiszter és magyar uniós biztos portálunk megkeresésére. Hozzátette: ha nem is pontosan így, de azért már Orbántól is hallottunk hasonlókat.  

Szerinte, ha a kérdést komolyan vennénk, és hosszabb távon mérlegelnénk, akkor is kétségtelen, hogy a tagságnak több az előnye, ráadásul az előny idővel még nő is. „A kérésben van a válasz” – fogalmazott, a racionális válasz pedig – mint mondta – pozitív.

„Az ugyanakkor önmagában is nagyon veszélyes irányt jelez, hogy Orbánék egyáltalán felvetik, és teszik ezt ilyen kontextusban” – mondta. Felhívta arra is a figyelmet, hogy ez párhuzamba állítható az Európai Néppártból való kilépés kérdésével és a szélsőjobbhoz való orbáni dörgölőzéssel. Akárhogyan is, „Magyarország számára ez egy nagyon veszélyes játék” – húzta alá.

„Fennál-e a veszélye annak, hogy Orbán ténylegesen kilépteti Magyarországot az Európai Unióból” – tettük fel a kérdést, amire Balázs Péter kifejtette, hogy a Néppártból sem ő viszi ki a Fideszt, „addig kekeckedett a pártcsoporttal, addig forgolódott, amíg elérte, hogy felfüggesszék a Fidesz tagságát, azaz: nem ő csinálta, de ő akarta”. De az EU-ból való kilépés veszélyes lenne Orbán számára is, mert a magyar közvélemény nagyon  Unió-párti – emlékeztetett Balázs Péter.

A volt uniós biztos, külügyminiszter szavait egyébként a felmérések is alátámasztják, köztük az Eurobarometer legfrissebb közvéleménykutatása is. Az alábbi két grafikonról minden leolvasható:

A kilépés-kiléptetés Orbán számára is kockázatos lenne, így Balázs Péter arra számít, hogy „folytatja a csúnya pávatáncát, továbbra is bezsebeli az előnyöket, miközben folyamatosan lefitymálja az EU-t”.

„Nem véletlenül mondta a német külügyminiszter azt, amit a napokban mondott” – szögezte le Balázs Péter. Ezzel arra emlékeztetett, hogy – mint portálunk is beszámolt róla, –  Heiko Maas a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság Europa Forum című rendezvényén nagyon keményen beolvasott a magyar kormánynak. Mint leszögezte: „az EU-ból ’profitáló’ tagállamoknak tudniuk kell, hogy nemcsak jogok, hanem kötelezettségek is vannak, ezért helyes, hogy Brüsszel nagyon hangsúlyosan felhívja erre az olyan kormányok figyelmét, mint Orbán Viktoré Magyarországon".

Majd pedig úgy fogalmazott: nagyon nyilvánvaló, hogy a magyar kormány azok közé tartozik, amelyek úgy vélik, csak jogaik vannak, és kötelezettségeik nincsenek, ezért „a jövőben talán azt a kérdést is fel kell tennünk, hogy nem kellene-e a jogállamiság EU-s alapértékének betartásához kötni az EU-s támogatási alapok forrásainak szétosztását”.