Orbán Viktor csak visszafogottan provokál

HírKlikk 2019. március 3. 14:55 2019. márc. 3. 14:55

Orbán Viktor csak visszafogottan provokál, hiszen az egyetlen olyan brüsszeli politikust tette Soros György mellé a plakátra, aki idén májusban biztosan nyugdíjba vonul. A Fidesz néppárti tagsága egyébként Berlinben dől el, és Merkeléknek nem érdeke szakításig vinni a dolgot – írja az e heti HVG.

„Számunkra, politikai üzenet szempontjából, a kisebbik olasz kormánypárt, a Liga, valamint a Fidesz lenne a legértékesebb partner” – mondja az európai parlamenti választások kapcsán a német populista párt, az AfD elnöke annak az európai újságírói együttműködésnek nyilatkozva, amelynek a HVG is tagja. Jörg Meuthen sajnálkozva gyorsan hozzáteszi: Orbán Viktor értük nem fogja elhagyni az Európai Néppártot (EPP). És a CDU épp az AfD miatt nem akarja elengedni a Fideszt a jobbközép pártcsaládból.

Aki meg akarja érteni a Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert gúnyfiguraként felhasználó magyar kormánypropaganda miatt kialakult európai botrányt, annak nem árt észben tartania: a kontinens meghatározó pártjai már a kampányra készülnek, és ilyenkor mindenki a saját hazai közönségének játszik. És sehol sincs akkora tétje Orbán újabb provokációjának, mint a német belpolitikában.

Az AfD azóta esik vissza, hogy Angela Merkel átadta a kereszténydemokrata párt (CDU) vezetését. Annegret Kramp-Karrenbauer hivatalosan is elhibázottnak minősítette a 2015-ös menekültválság kezelését, és egy sor további kérdésben félfordulatot tervez. Közben a szociáldemokraták felfedezték magukban a markánsan baloldalit. Ez az átalakulás pedig az AfD választói blokkját erodálja mindkét oldalról. A közvélemény-kutatások szerint le is csúsztak a negyedik helyre, és messze van a dobogó. Ebben a helyzetben Orbán Viktor átcsábítása komoly fegyvertény lenne az AfD részéről – elemzi a HVG.

Forrás: HVG