Orbán Viktor és a dagadó öntudat

HírKlikk 2019. április 3. 12:12 2019. ápr. 3. 12:12

A Fidesz az EPP-tagságának felfüggesztése ellenére magabiztosan pozícionálja magát az európai választásra, a középpontban a migráció kérdése áll - írta „Dagadó öntudattal” című kommentárjában a Süddeutsche Zeitung. Tagságának felfüggesztése óta a Fidesz az izmait mutogatja: dagadó öntudattal formálja át a figyelmeztető lövésnek szánt lépést sikerré, és a saját elvhűség bizonyítékává.

Orbán továbbra is támadja az EU intézményeit, és Kovács Zoltán szóvivő ezt így magyarázza Bécsben tudósítóknak: „Minket senki nem függeszthet fel, vagy zárhat ki, mi magunk önként fagyasztottuk be tagságunkat. De ha nem akarnak minket, akkor saját döntésünk alapján távozunk”.

Orbán pénteken szándékozik hivatalosan bemutatni választási programját, és kevéssé meglepő módon Kovács szerint a középpontban a migráció áll. Mint a szóvivő mondta, ebben a témában, mint egy prizmában, megmutatkozik, milyen kihívások előtt áll Európa. Orbán korábban egy egész sorozatnyi vádaskodással világossá tette, hogy Magyarország szerint az EU nem képes ezekkel megküzdeni. Kovács most rátett még egy lapáttal az EPP elleni támadásokra azzal, hogy a pártcsalád balra tolódott. Vagyis, ebben az olvasatban nem Magyarország sérti a konzervatív pártcsalád értékeit, hanem az EPP „adja fel elveit a szociál-liberális agendával”. Kovács kijelentette: „Aki ismeri a magyar miniszterelnököt, annak tudnia kell, hogy az ultimátumok nem működnek".

Weber támogatását Kovács „két feltételhez” kötötte: védelmeznie kell a keresztény értékeket és támogatnia kell a migráció-ellenes kurzust. Nem gyakorolt Budapestre jelentős benyomást a háromfős bizottság kinevezése sem. Kovács szerint „ez a vita nekünk nem az EPP-tagságról szól, hanem Európa jövőjéről”. Azt mondta: arra számít, hogy a májusi választás után „az Európai parlamentben alapvetően megváltozik a hatalmi ellensúly”, és a Fidesz az eredmény fényében fönt majd a továbbiakról.

Forrás: Hírklikk